Toelichting bij COM(2008)249 - Aanneming van de eenheidsmunt door Slowakije op 1 januari 2009

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Commissievoorstel voor een beschikking van de Raad overeenkomstig artikel 122, lid 2

Op 3 mei 1998 heeft de Raad besloten dat België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Finland voldeden aan de nodige voorwaarden voor de aanneming van de eenheidsmunt op 1 januari 1999. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben gebruik gemaakt van hun recht om niet deel te nemen en werden derhalve niet beoordeeld door de Raad. Griekenland en Zweden werden door de Raad beschouwd als lidstaten met een derogatie. Op 19 juni 2000 heeft de Raad besloten dat Griekenland voldeed aan de nodige voorwaarden voor de aanneming van de euro op 1 januari 2001. De landen die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden (Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije), werden overeenkomstig artikel 4 van het desbetreffende Toetredingsverdrag als lidstaten met een derogatie aangemerkt. Op 11 juli 2006 heeft de Raad besloten dat Slovenië voldeed aan de nodige voorwaarden voor de aanneming van de euro op 1 januari 2007. Bulgarije en Roemenië, die op 1 januari 2007 tot de Europese Unie zijn toegetreden, werden overeenkomstig artikel 5 van het desbetreffende Toetredingsverdrag als lidstaten met een derogatie aangemerkt. Op 10 juli 2007 heeft de Raad besloten dat Cyprus en Malta voldeden aan de nodige voorwaarden voor de aanneming van de euro op 1 januari 2008.

In Artikel 122, lid 2, zijn de procedures voor de opheffing van derogaties neergelegd. Deze procedures moeten ten minste om de twee jaar, dan wel op verzoek van een lidstaat met een derogatie worden ingeleid. Volgens deze procedures moeten de Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) aan de Raad verslag uitbrengen op grond van artikel 121, lid 1, over de vooruitgang die door de lidstaten met een derogatie is geboekt bij de nakoming van hun verplichtingen met het oog op de totstandbrenging van de Economische en Monetaire Unie. Op basis van haar eigen verslag en dat van de ECB kan de Commissie bij de Raad een voorstel indienen voor een beschikking van de Raad tot opheffing van de derogatie van de lidstaten die aan de nodige voorwaarden voldoen.

De meest recente periodieke convergentieverslagen van de Commissie en de ECB zijn in december 2006 goedgekeurd. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben niet de wens uitgesproken de eenheidsmunt aan te nemen. Daarom heeft het convergentieverslag 2008 betrekking op de volgende tien lidstaten met een derogatie: Bulgarije, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Roemenië, Slowakije en Zweden. Bulgarije en Roemenië zijn op 1 januari 2007 tot de EU toegetreden en worden voor het eerst aan een onderzoek onderworpen. Inmiddels heeft Slowakije op 4 april 2008 verzocht te beoordelen of het aan de nodige voorwaarden voldoet om op 1 januari 2009 de euro aan te nemen.

Op 7 mei 2008 heeft het College zijn goedkeuring gehecht aan het convergentieverslag 2008 van de Commissie. Op 6 mei heeft de ECB haar verslag goedgekeurd. Deze verslagen bevatten een onderzoek naar de verenigbaarheid van de nationale wetgeving, met inbegrip van de statuten van elke nationale centrale bank, met de artikelen 108 en 109 van het Verdrag en met de statuten van het ESCB en de ECB. In de verslagen wordt ook nagegaan of er een hoge mate van duurzame convergentie is bereikt aan de hand van de mate waarin aan de convergentiecriteria is voldaan. Tevens wordt in de verslagen rekening gehouden met verschillende andere factoren die in de laatste alinea van artikel 121, lid 1, worden genoemd.

In haar convergentieverslag concludeert de Commissie dat van de beoordeelde lidstaten alleen Slowakije voldoet aan de voorwaarden voor de aanneming van de euro, mits de Raad de aanbeveling van de Commissie tot stopzetting van de buitensporigtekortprocedure opvolgt.

Op grond van haar verslag en dat van de ECB heeft de Commissie haar goedkeuring gehecht aan het bijgaande voorstel voor een beschikking van de Raad tot intrekking van de derogatie van Slowakije met ingang van 1 januari 2009.