Toelichting bij COM(2008)140 - Sluiting van een protocol bij de Interimovereenkomst betreffende de handel en aanverwante zaken met Albanië in verband met de toetreding van Bulgarije en van Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In afwachting van de inwerkingtreding van de Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Albanië, anderzijds, trad op 1 december 2006 de Interimovereenkomst betreffende de handel en aanverwante zaken tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de Republiek Albanië, anderzijds, in werking.

Op 23 oktober 2006 machtigde de Raad de Commissie onderhandelingen te openen met de Republiek Albanië met het oog op de sluiting van een protocol bij de Interimovereenkomst, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en van Roemenië tot de Europese Unie. Het protocol bij de Stabilisatie- en associatieovereenkomst komt in de plaats van dit protocol bij de Interimovereenkomst, zodra eerstgenoemde overeenkomst in werking treedt.

Onderhandelingen met Albanië vonden op 22 november 2006 en 1 februari 2007 plaats. De onderhandelingen werden daarna voortgezet door middel van briefwisselingen van 2 april, 21 mei, 9 juli en 12 september 2007. Het protocol werd op 7 januari 2008 door de Commissie en de regering van de Republiek Albanië geparafeerd. De tekst van het geparafeerde protocol is opgenomen als bijlage. De Commissie stelt voor dat de Raad het protocol namens de Europese Gemeenschap sluit.