Toelichting bij COM(2008)643 - Handel in bepaalde ijzer- en staalproducten tussen de EG en Kazachstan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


In de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst van de Gemeenschap met Kazachstan is bepaald dat voor de handel in bepaalde ijzer- en staalproducten een overeenkomst tussen de partijen moet worden gesloten.

Algemene context


De huidige autonome maatregelen lopen op 31 december 2008 af. Kazachstan is niet ingegaan op de initiatieven van de Commissie tot sluiting van een nieuwe overeenkomst. In afwachting van een nieuwe overeenkomst of van de toetreding van Kazachstan tot de WTO moeten derhalve autonome maatregelen worden genomen waarbij voor de periode vanaf 1 januari 2009 contingenten worden vastgesteld.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Verordening (EG) nr. 1531/2007 van de Raad (PB L 337 van 21.12.2006, blz.

2).

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



De partijen werden over een verwant voorstel geraadpleegd. Met deze verordening wordt in feite een regeling voortgezet die al verscheidene jaren geldt.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


Niet van toepassing.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Bij deze verordening van de Raad worden kwantitatieve beperkingen vastgesteld, die zullen gelden vanaf 1 januari tot de nieuwe overeenkomst in werking treedt.

Rechtsgrondslag


Artikel 133 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel. Voor de invoer van de ijzer- en staalproducten die onder deze verordening vallen, gelden contingenten en moeten invoervergunningen worden overgelegd. Importeurs uit de EU vragen de benodigde invoervergunning aan bij de bevoegde autoriteit in de lidstaten. Deze controleert of de door de aanvrager ingediende documenten kloppen, verifieert elektronisch in een centrale databank of de gevraagde hoeveelheden beschikbaar zijn en geeft vervolgens de invoervergunning af. Dit mechanisme is zo ontworpen dat het aantal betrokken partijen zo klein mogelijk is. Het systeem is derhalve vrij eenvoudig, met een zeer gering aantal betrokken niveaus en zonder betrokkenheid van de diensten van de Commissie.

Al een aantal jaren worden internationale overeenkomsten met hetzelfde doel en dezelfde operationele regels gesloten. Het feit dat geen van de betrokken partijen om wijziging van het systeem heeft verzocht, mag worden geïnterpreteerd als bevestiging dat de marktdeelnemers en de nationale overheden het systeem als vrij eenvoudig ervaren.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: Kwantitatieve beperkingen kunnen alleen op deze manier worden vastgesteld.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.