Toelichting bij COM(2007)612-2 - Sluiting van een protocol bij de Stabilisatie- en associatieovereenkomst met Kroatië in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 23 oktober 2006 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten onderhandelingen te openen met de Republiek Kroatië met het oog op de sluiting van een protocol bij de Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Kroatië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie.

Deze onderhandelingen zijn op 14 december 2006 van start gegaan, na voorafgaand technisch overleg met Kroatië. Verdere onderhandelingsronden hebben plaatsgevonden op 14 februari 2007 en 17 april 2007. Het protocol is op 19 juli 2007 door de Commissie en de regering van de Republiek Kroatië geparafeerd. De tekst van het geparafeerde protocol is aangehecht.

De aangehechte voorstellen betreffen (1) een besluit van de Raad betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol en (2) een besluit van de Raad en de Commissie betreffende de sluiting van het protocol.

De Commissie stelt voor dat de Raad:

- een besluit neemt over de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol namens de Europese Gemeenschap;

- het protocol namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten sluit en zijn goedkeuring hecht aan de sluiting door de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.