Toelichting bij COM(2007)636 - Evenement “Culturele Hoofdstad van Europa” voor 2011

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Besluit nr. 1622/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 2006 tot vaststelling van een communautaire actie voor het evenement “Culturele Hoofdstad van Europa” voor de periode 2007 tot 2019 i legt de procedure voor de aanwijzing van de Culturele Hoofdstad van Europa vast. Overeenkomstig artikel 2 van dat besluit zullen met ingang van 2009 twee steden in twee verschillende lidstaten bij toerbeurt als Culturele Hoofdsteden van Europa aangewezen worden in de chronologische volgorde als vastgesteld in de bijlage bij het besluit.

Overeenkomstig artikel 14 gelden voor de aanwijzing van de Culturele Hoofdsteden van Europa voor 2011 de volgende overgangsbepalingen.

De aan de beurt zijnde lidstaten dragen uiterlijk vier jaar voor de aanvang van het evenement één of meer steden voor aan het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en het Comité van de Regio's.

De Commissie stelt een jury samen die aan de hand van de doelstellingen en kenmerken van deze actie verslag uitbrengt over de voordrachten. Deze jury bestaat uit onafhankelijke prominenten uit de culturele sector. De jury brengt verslag uit aan de Commissie, het Europees Parlement en de Raad.

Binnen drie maanden na ontvangst van het verslag kan het Europees Parlement de Commissie een advies doen toekomen over de voorgedragen stad of steden.

De Raad wijst op basis van een aanbeveling van de Commissie, opgesteld in het licht van het verslag van de jury, de steden officieel als Culturele Hoofdsteden van Europa aan voor het jaar waarvoor zij zijn voorgedragen.

Voor de titel van 2011 hebben Finland en Estland overeenkomstig artikel 2 en de bijlage vóór eind 2006 respectievelijk Turku en Tallinn voorgedragen.

De jury is op 4 juni 2007 bijeengekomen om de voordrachten te onderzoeken. Dit onderzoek omvatte hoorzittingen met vertegenwoordigers van de kandidaatsteden. De jury heeft haar verslag op 11 juni 2007 bij de Commissie ingediend; op verzoek van de jury heeft de Commissie het verslag ook aan de andere instellingen doen toekomen.

Op grond van een algemene evaluatie van de voordrachten besloot de jury unaniem, met enkele voorstellen voor verbeteringen, om de instellingen van de Europese Unie aan te bevelen Tallinn en Turku aan te wijzen als Culturele Hoofdsteden van Europa in 2011.

De Commissie Cultuur en Onderwijs van het Europees Parlement heeft naar aanleiding van het verslag van de jury op 13 september een brief aan DG EAC gezonden met een overzicht van de belangrijkste punten die tijdens de gedachtewisseling daarover in deze parlementaire commissie naar voren waren gebracht. Bijgevolg dient de Commissie overeenkomstig artikel 14 van Besluit nr. 1622/2006/EG bij de Raad de bijgevoegde aanbeveling in voor de officiële aanwijzing van Turku en Tallinn voor het evenement “Culturele Hoofdstad van Europa” in 2011.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende het evenement “Culturele Hoofdstad van Europa” voor 2011

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Besluit nr. 1622/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een communautaire actie voor het evenement “Culturele Hoofdstad van Europa” voor de periode 2007 tot 2019 i, en met name op artikel 14,

Gezien het verslag van de jury van september 2007 dat overeenkomstig artikel 14, lid 2, van Besluit nr. 1622/2006/EG bij de Commissie, het Europees Parlement en de Raad is ingediend,

Overwegende dat aan de in artikel 14, lid 3, van Besluit nr. 1622/2006/EG vermelde criteria volledig is voldaan,

Gezien de aanbeveling van de Commissie van 2007,

BESLUIT:

Artikel 1

Turku en Tallinn worden overeenkomstig artikel 14 van Besluit nr. 1622/2006/EG aangewezen als “Culturele Hoofdstad van Europa 2011”.

Artikel 2

De aangewezen steden nemen de nodige maatregelen om te zorgen voor de effectieve uitvoering van artikel 3 van Besluit nr. 1622/2006/EG.

Gedaan te Brussel, […]

Voor de Raad

De voorzitter […]