Toelichting bij COM(2008)489 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1234/2007 houdende een gemeenschappelijke landbouwmarktordening en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (“Integrale-GMO-verordening”)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Achtergrond

Motivering en doel van het voorstel:


voltooiing van het nieuwe rechtskader voor het GLB, Verordening (EG) nr. 1234/2007 houdende de integrale gemeenschappelijke marktordening

Bij Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (“Integrale-GMO-verordening”) werden de 21 bestaande verordeningen die sectorspecifieke gemeenschappelijke marktordeningen (GMO’s) bevatten, herzien en gecombineerd in één allesomvattende verordening, met de bedoeling het rechtskader te stroomlijnen en te vereenvoudigen zonder het onderliggende beleid te wijzigen. Op die manier werd een samenstel van geharmoniseerde voorschriften tot stand gebracht op de klassieke domeinen van het marktbeleid zoals interventie, particuliere opslag, invoertariefcontingenten, uitvoerrestituties, vrijwaringsmaatregelen, staatssteun- en mededingingsregels en mededeling en rapportage van gegevens.

Het voorstel voor de integrale-GMO-verordening werd in december 2006 door de Commissie ingediend en was zo opgesteld dat de beleidsbeslissingen die door de jaren heen in het kader van het GLB waren genomen, niet ter discussie werden gesteld. Bij het voorstel en de vervolgens door de Raad goedgekeurde verordening ging het bijgevolg om een technische vereenvoudiging, waarbij werd uitgegaan van de juridische situatie zoals die bestond in december 2006. Met ingrijpende wijzigingen in bepaalde sectoren (namelijk de sectoren groenten en fruit, verwerkte groenten en fruit, en wijn) kon op het ogenblik van de goedkeuring van de integrale-GMO-verordening nog geen rekening worden gehouden. De wijzigingen in de sectoren groenten en fruit en verwerkte groenten en fruit zijn intussen in de integrale-GMO-verordening opgenomen bij Verordening (EG) nr. 361/2008 van 14 april 2008[1], maar de hervorming in de wijnsector is pas recentelijk afgerond met de bekendmaking van Verordening (EG) nr. 479/2008 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 1493/1999, (EG) nr. 1782/2003, (EG) nr. 1290/2005, (EG) nr. 3/2008 en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 2392/86 en (EG) nr. 1493/1999[2].

Algemene context



Dit voorstel is een essentieel onderdeel van de plannen van de Commissie om het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) te stroomlijnen en te vereenvoudigen. De Commissie heeft de belangrijkste punten van haar aanpak toegelicht in haar mededeling van 2005 met als titel “Vereenvoudiging en betere regelgeving bij het gemeenschappelijk landbouwbeleid” (hierna “de mededeling” genoemd)[3]. In dit document heeft de Commissie het volgende onderstreept: “Vermindering van de bureaucratie in de landbouwsector dankzij regels die doorzichtiger en gemakkelijker te begrijpen zijn en minder rompslomp opleveren, zal tot lagere kosten voor het bedrijfsleven leiden en ervoor zorgen dat de Europese burgers waar krijgen voor hun geld”.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



De GMO voor wijn, Verordening (EG) nr. 479/2008, wordt bij de onderhavige verordening ingetrokken en de inhoud ervan wordt volledig in de integrale-GMO-verordening opgenomen.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Dit voorstel op landbouwgebied vormt een integrerend deel van de algemene aanpak die de Commissie volgt met het oog op betere regelgeving en vereenvoudiging, zoals uiteengezet in haar mededeling van 25 oktober 2005 met als titel “Uitvoering van het Lissabon-programma van de Gemeenschap - Een strategie voor de vereenvoudiging van de regelgeving”[4] en onderschreven in het Interinstitutioneel akkoord — “Beter wetgeven” van 16 december 2003[5].

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



De belanghebbende partijen werden geraadpleegd bij de voorbereiding van de integrale-GMO-verordening. Uiteindelijk werd deze verordening over het algemeen als een positieve stap beschouwd, aangezien de regelgeving betreffende het GLB-marktbeleid hierdoor transparanter en toegankelijker wordt. Verder overleg is niet nodig aangezien het bij dit voorstel alleen om de voltooiing van de integrale-GMO-verordening gaat en geen substantiële wijzigingen worden aangebracht.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Niet van toepassing. Voor het voorstel hoeft geen effectbeoordeling te worden gemaakt, aangezien het niet is opgenomen in het wetgevings- en werkprogramma van de Commissie.

3. Juridische aspecten en hoofdkenmerken van de horizontale GMO

Rechtsgrond



De artikelen 36 en 37 van het Verdrag.

- Inhoud van het voorstel

De belangrijkste aspecten van de GMO voor wijn waren nog niet in de integrale-GMO-verordening opgenomen, aangezien voor die GMO een beleidshervorming op til was op het ogenblik dat de integrale-GMO-verordening werd voorgesteld. Daarom is in de integrale-GMO-verordening zoals die in november 2007 is gepubliceerd, voor de wijnsector alleen bepaald dat daarvoor de procedure van het beheerscomité geldt. In overweging 8 van de integrale-GMO-verordening is bepaald dat de wijnsector volledig moet worden opgenomen zodra de beleidshervorming is vastgesteld, wat met de bekendmaking van Verordening (EG) nr. 479/2008 is gebeurd.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel streeft dezelfde doelstelling na als de integrale-GMO-verordening, namelijk de vereenvoudiging van het rechtskader van de GMO’s zonder dat wordt geraakt aan de onderliggende beleidslijnen.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld(e) instrument(en): verordening.

Andere instrumenten zouden niet geschikt zijn aangezien het voorstel tot doel heeft een horizontale GMO vast te stellen die rechtstreeks van toepassing is in alle lidstaten.

2.

Gevolgen voor de begroting



Aangezien het voorstel geen veranderingen in de bestaande GLB-maatregelen met zich brengt, heeft het geen gevolgen voor de begroting.

Vereenvoudiging



Het voorstel is een verdere aanvulling op een verordening die zelf al was vastgesteld om de regelgeving technisch te vereenvoudigen. Dit voorstel zal het rechtskader van het GLB verder vereenvoudigen doordat bepaalde voorschriften die nog ontbraken, aan de integrale-GMO-verordening worden toegevoegd. Verwacht wordt dat het voorstel tot een aanzienlijke vereenvoudiging van de bestaande regelgeving zal leiden.

Intrekking van bestaande wetgeving



Als het voorstel wordt goedgekeurd, zal dit tot de intrekking van nog een verordening van de Raad leiden.