Toelichting bij COM(2005)652 - Standpunt van de EG in de Associatieraad EG Turkije over de wijziging van de aan Besluit nr. 1/98 van de Associatieraad EG Turkije betreffende de handelsregeling voor landbouwproducten gehechte Protocollen nrs. 1 en 2

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De handel in landbouwproducten is uitgesloten van de douane-unie tussen de EG en Turkije. De regeling voor de preferentiële handel in landbouwproducten tussen de Gemeenschap en Turkije is opgenomen in Besluit nr. 1/98 van de Associatieraad EG‑Turkije.

2. Met het oog op de uitbreiding van de Gemeenschap op 1 mei 2004 had de Raad de Commissie onderhandelingsrichtsnoeren gegeven volgens welke de overeenkomsten van de Gemeenschap met een aantal derde landen (waaronder Turkije) dienden te worden herzien om rekening te houden met de bestaande concessies en de traditionele handelsstromen tussen die derde landen en de nieuwe lidstaten.

3. Na overleg tussen de diensten van de Commissie en de bevoegde Turkse autoriteiten is op 28 april 2005 overeenstemming bereikt over de aanpassingen die in de preferentiële regeling voor de landbouwhandel tussen de Gemeenschap en Turkije moeten worden aangebracht om rekening te houden met de uitbreiding van de Gemeenschap tot 25 lidstaten.

4. Duidelijkheidshalve dienen deze aanpassingen in de bestaande overeenkomst te worden geïntegreerd in de vorm van nieuwe geconsolideerde bijlagen. Dit is ook een gelegenheid voor het aanbrengen van bepaalde technische aanpassingen om de presentatie van de bestaande concessies te actualiseren (met name wat de tariefcodes en de omschrijving van de producten betreft).

5. Om deze wijzigingen ten uitvoer te leggen dient de Associatieraad EG‑Turkije een nieuw besluit tot wijziging van Besluit nr. 1/98 vast te stellen. Indien het bijgaande voorstel voor een besluit van de Raad wordt goedgekeurd, wordt daarmee goedkeuring gegeven aan de vaststelling van het nieuwe besluit van de Associatieraad EG‑Turkije.