Toelichting bij COM(2008)374 - Standpunt van de EG in de Gezamenlijke Raad EU-Mexico met betrekking tot de wijzigingen in Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad, als gewijzigd bij Besluit nr. 3/2004 van de Gezamenlijke Raad van 29 juli 2004

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De vrijhandelszone EU/Mexico is opgericht bij besluiten van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico. Bijgevolg worden de nodige aanpassingen van de handelsbepalingen ingevolge de uitbreiding van de EU vastgesteld bij besluiten van de Gezamenlijke Raad en zijn zij niet opgenomen in het aanvullend protocol bij de overeenkomst EU-Mexico, dat, via een andere procedure, eveneens ter goedkeuring bij de Raad wordt ingediend.

Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad, als gewijzigd bij Besluit nr. 3/2004 van de Gezamenlijke Raad, voorziet in de liberalisering van de handel in goederen. Naar aanleiding van de uitbreiding van de EU is een aantal wijzigingen nodig. Met name moeten de instanties van de nieuwe lidstaten worden toegevoegd aan de desbetreffende rubrieken van bijlage VI, deel B, van Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad en moeten nieuwe taalversies van bepaalde uitdrukkingen in bijlage III bij dat besluit worden toegevoegd.

Op 23 oktober 2006 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om over die aanpassingen te onderhandelen. Na onderhandelingen met Mexico is overeengekomen de instanties van de nieuwe lidstaten aan de desbetreffende rubrieken van bijlage VI toe te voegen en een tariefcontingent voor 2 000 ton bananen uit Mexico te openen met een recht van 70 EUR/ton binnen het contingent.

De Commissie beveelt de Raad bijgevolg aan het bijgevoegde besluit van de Raad goed te keuren als het gemeenschappelijk standpunt van de EU over het voorgestelde besluit van de Gezamenlijke Raad EU/Mexico in de bijlage.