Toelichting bij COM(2007)77 - Ondertekening van het Verdrag van de VN inzake de rechten van personen met een handicap en het facultatieve protocol bij dit verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie heeft de Raad de Commissie gemachtigd om, wat betreft de aangelegenheden waarvoor de Gemeenschap bevoegd is, te onderhandelen over het ontwerpverdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap[1].

De onderhandelingen werden afgerond tijdens de achtste vergadering van het ad-hoccomité voor de onderhandelingen over het verdrag van 14 tot en met 25 augustus 2006 in New York. Op deze vergadering werd besloten het verdrag aan te vullen met een facultatief protocol betreffende individuele mededelingen en een onderzoeksprocedure. Beide instrumenten werden goedgekeurd tijdens de hervatting van de achtste vergadering van het ad-hoccomité op 5 december 2006.

De algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft beide teksten op 13 december 2006 goedgekeurd. Zij worden op 30 maart 2007 in New York opengesteld voor ondertekening.

Een van de belangrijkste onderhandelingsrichtsnoeren die de Raad de Commissie heeft gegeven, was de voorbereiding van de toetreding van de Gemeenschap tot het verdrag en het protocol, aangezien de Gemeenschap voor een aantal aspecten van die instrumenten bevoegd is. Het ontwerpverdrag en de protocollen waarover de Commissie heeft onderhandeld, bepalen dat organisaties voor regionale integratie, en dus ook de Europese Gemeenschap, lid kunnen worden.

Ook wat de andere aspecten van de onderhandelingen betreft, zijn de doelstellingen van de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad verwezenlijkt.

De Commissie heeft ervoor gezorgd dat de bepalingen van het verdrag in overeenstemming zijn met de desbetreffende EU-wetgeving en -jurisprudentie, zoals de definities van discriminatie en non-discriminatie inzake arbeid. In dit verband zij opgemerkt dat het weigeren van redelijke aanpassingen voortaan internationaal als een vorm van discriminatie wordt erkend. Handicaps worden gedefinieerd aan de hand van een reeks criteria die overeenstemmen met het sociale model van handicaps en de recente jurisprudentie van het Hof van Justitie over de definitie van handicaps (zaak C-13/05).

Aangezien een aantal lidstaten hebben verklaard dat zij de instrumenten zullen ondertekenen zodra deze in New York voor ondertekening worden opgesteld, moet de Europese Gemeenschap deze instrumenten eveneens kunnen ondertekenen. Daartoe moet het voorzitterschap van de Raad de personen aanwijzen die bevoegd zijn om namens de Europese Gemeenschap het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap en het facultatieve protocol bij dit verdrag te ondertekenen.

Het door de Commissie ingediende voorstel voor een besluit van de Raad bevat één artikel, waarbij de voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de personen aan te wijzen die bevoegd zijn om namens de Europese Gemeenschap het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap en het facultatieve protocol bij dit verdrag te ondertekenen.