Toelichting bij COM(2007)495 - Sluiting van een protocol tot wijziging van de Euro-Mediterrane luchtvaartovereenkomst met Marokko in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


De onderhandelingen over een Euro-Mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko zijn gevoerd op basis van het mandaat dat de Raad in december 2004 aan de Commissie heeft gegeven. De overeenkomst is op 12 december 2006 ondertekend.

Algemene context


De Republiek Bulgarije en Roemenië zijn op 1 januari 2007 tot de Europese Unie toegetreden. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de akte betreffende de toetredingsvoorwaarden hebben deze twee landen zich ertoe verbonden toe te treden tot de overeenkomsten en verdragen die door de lidstaten en, gezamenlijk, door de Gemeenschap zijn gesloten of ondertekend. De toetreding tot deze overeenkomsten en verdragen zal volgens de vereenvoudigde procedure gebeuren. Daartoe moet een protocol worden gesloten tussen de Raad van de Europese Unie, die unaniem handelt in naam van de lidstaten, en de betrokken derde landen. De toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Euro-Mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, die op 12 december 2006 te Brussel is ondertekend, moet derhalve worden goedgekeurd door het sluiten van een protocol tot wijziging van die overeenkomst. In dat protocol zijn de technische en taalkundige wijzigingen beschreven die in de overeenkomst moeten worden aangebracht ingevolge de toetreding van Bulgarije en Roemenië.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


De bepalingen van de overeenkomst vervangen die van de Euro-Mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko of vormen een aanvulling daarop.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de EU


De overeenkomst met Marokko is de allereerste stap in de versterking van de luchtvaartbetrekkingen tussen de Europese Gemeenschap en haar buurlanden. Deze overeenkomst ligt in de lijn van de door de Commissie gepresenteerde mededeling COM (2005) 79 def.: 'Ontwikkeling van de agenda voor het externe luchtvaartbeleid van de Gemeenschap'.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


Niet van toepassing

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


Niet van toepassing

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregelen


Het protocol voorziet in de vervangingen die in de Euro-Mediterrane luchtvaartovereenkomst moeten worden aangebracht ingevolge de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie op 1 januari 2007. De relevante bepalingen zijn in de bijlage opgenomen.

Rechtsgrondslag


Artikel 80, lid 2, juncto artikel 300, lid 2, eerste alinea, eerste zin, lid 3 en lid 4.

Subsidiariteitsbeginsel


Het subsidiariteitsbeginsel is van toepassing voor zover het voorstel geen gebieden bestrijkt die onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap vallen.

Evenredigheidsbeginsel


Bij het protocol worden de bepalingen in de Euro-Mediterrane overeenkomst voor luchtdiensten slechts in zoverre gewijzigd of aangevuld als nodig is om deze in overeenstemming te brengen met de Gemeenschapswetgeving.

Keuze van instrumenten



Het protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Gemeenschap en Marokko is het meest geschikte instrument om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

4.

Aanvullende informatie



Nadere uitleg van het voorstel


De Raad wordt verzocht het protocol tot wijziging van de Euro-Mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, goed te keuren.

1. 2007/0181 (CNS)