Toelichting bij COM(2007)744 - Ondertekening en sluiting van de Interimovereenkomst betreffende de handel en aanverwante zaken met Servië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Het aangehechte voorstel voor een besluit van de Raad vormt het juridische instrument voor de ondertekening en de sluiting van de Interimovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de Republiek Servië (hierna “Servië” genoemd), anderzijds[1].

2. Overeenkomstig de door de Raad op 3 oktober 2005 goedgekeurde onderhandelingsrichtsnoeren, zoals gewijzigd op 24 juli 2006, en na een onderbreking van drie maanden vanwege onvoldoende samenwerking van Servië met het Internationale Strafhof voor het voormalige Joegoslavië, heeft de Commissie op 13 juni 2007 de onderhandelingen over een stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) met Servië hervat. De Commissie stelt de Raad voor de SAO te ondertekenen en te sluiten, maar de SAO treedt pas in werking na ratificatie door de Gemeenschap en alle lidstaten, enerzijds, en Servië, anderzijds.

3. In afwachting van de ratificatie van de SAO stelt de Commissie voor, overeenkomstig de onderhandelingsrichtsnoeren en artikel 139 van de SAO zelf, een interimovereenkomst te sluiten, zodat de bepalingen inzake handel en aanverwante zaken van de SAO zo snel mogelijk na ondertekening ervan in werking kunnen treden. De Commissie heeft met Servië onderhandeld over de tekst van een Interimovereenkomst, en deze op 7 november 2007 geparafeerd.

4. De gunstiger handelsconcessies die zijn verleend bij Verordening (EG) nr. 2007/2000 van de Raad van 18 september 2000 tot vaststelling van uitzonderlijke handelsmaatregelen ten behoeve van de landen en gebieden die deelnemen aan of verbonden zijn met het stabilisatie- en associatieproces van de Europese Unie, tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2820/98 en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 1763/1999 en (EG) nr. 6/2000[2], blijven van toepassing naast de Interimovereenkomst.

5. De Commissie verzoekt de Raad, zodra de Raad en de Commissie de gezamenlijke evaluatie van de politieke voorwaarden met een positief resultaat hebben afgerond[3], op basis van het aangehechte voorstel de uitkomst van de onderhandelingen goed te keuren en de Interimovereenkomst namens de Europese Gemeenschap te ondertekenen en te sluiten.