Toelichting bij COM(2008)220 - Sluiting van de overeenkomst met Oekraïne met betrekking tot het in stand houden van verbintenissen inzake de handel in diensten, vervat in de partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig artikel 44 van de Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds, en Oekraïne anderzijds (hierna 'PSO' genoemd), zullen de verbintenissen die krachtens de Algemene overeenkomst betreffende de handel in diensten (GATS) in de context van de toetreding van Oekraïne tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn aangegaan, automatisch in de plaats treden van verbintenissen inzake de handel in diensten die in de PSO zijn vervat.

In de context van haar proces tot toetreding tot de WTO heeft Oekraïne GATS-verbintenissen aangeboden die hoofdzakelijk haar verbintenissen onder de PSO behelzen, met uitzondering van artikel 39, lid 3. Oekraïne heeft echter aangeboden om deze bepaling van de PSO in stand te houden via een bilaterale overeenkomst buiten de context van de WTO.

Om dit akkoord te formaliseren, heeft de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen op 23 april 2007 onderhandelingsrichtsnoeren goedgekeurd die de Commissie machtigden om in de context van de PSO te onderhandelen over een bindende internationale overeenkomst met Oekraïne in de vorm van een briefwisseling om de verbintenissen inzake de handel in diensten, die vervat zijn in de PSO met Oekraïne, in stand te houden zodra dit land is toegetreden tot de WTO.

Er is overeenstemming bereikt over de tekst van de officiële briefwisseling. De overeenkomst vereist niet dat de Europese Gemeenschap verbintenissen aangaat die haar huidige verplichtingen onder de GATS en de PSO te buiten gaan. De overeenkomst is op 18 februari 2008 geparafeerd en ondertekend namens de Gemeenschap op […]. In afwachting van de afronding van de procedures, werd het voorlopig toegepast sinds […]. De Raad moet daarom het aangehechte voorstel goedkeuren.