Toelichting bij COM(2007)582 - Financiële bijdragen van de lidstaten die bijdragen aan het Europees Ontwikkelingsfonds (eerste tranche van 2008)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Sinds de inwerkingtreding van het Financieel Reglement van het 9e EOF besluit de Raad, op voorstel van de Commissie, over elk van de drie tranches van de bijdragen die de lidstaten moeten storten voor de financiering van het EOF. De bijdragen voor de instrumenten van het 9e EOF, die door de EIB (Europese Investeringsbank) worden beheerd, worden door de lidstaten rechtstreeks aan de bank gestort. De bijdragen voor de overige instrumenten worden aan de Commissie gestort.

Overeenkomstig artikel 121 van het Financieel Reglement van het 9e EOF heeft de EIB de Commissie haar ramingen meegedeeld met betrekking tot de betalingen voor de instrumenten die zij beheert.

Bijgaand voorstel heeft betrekking op de eerste tranche van de bijdragen van het begrotingsjaar 20078. Overeenkomstig artikel 38, lid 2, van het Financieel Reglement van het 9e EOF is het voor deze tranche vastgestelde tijdschema als volgt: (1) het voorstel wordt door de Commissie voorgelegd, tegelijkertijd met de mededeling inzake onder andere de stand van zaken met betrekking tot de betalingen en het tijdschema voor het afroepen van de bijdragen voor het volgende jaar; d.w.z. uiterlijk 15 oktober, (2) de Raad neemt uiterlijk aan het einde van het lopende begrotingsjaar een besluit over deze tranche, (3) de lidstaten betalen de uit hoofde van deze tranche verschuldigde bijdragen uiterlijk op 21 januari van het volgende begrotingsjaar.

Er zij aan herinnerd dat in artikel 40, lid 4, van het Financieel Reglement van het 9e EOF is bepaald dat, indien de overeenkomstig dit artikel te betalen bijdragentranches niet voor de vastgestelde uiterste datum zijn betaald, de betrokken lidstaat over het niet-betaalde bedrag rente is verschuldigd, overeenkomstig de in dit artikel vastgestelde voorwaarden.

Tenslotte wijst de Commissie erop dat, indien de Raad niet het volledige bedrag weerhoudt van de derde tranche voor 2007 zoals door de Commissie is voorgesteld, de eerste tranche voor 2008 moet worden verhoogd om het totaal van beide tranches te dekken.