Toelichting bij COM(2008)182-2 - Sluiting van de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Bosnië en Herzegovina

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Bijgaande twee voorstellen zijn de juridische instrumenten voor de ondertekening en de sluiting van de Stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds: i) een voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening van de overeenkomst; ii) een voorstel voor een besluit van de Raad en de Commissie betreffende de sluiting van de overeenkomst.

2. De Raad heeft op 21 november 2005 de Commissie gemachtigd met Bosnië en Herzegovina te onderhandelen over een SAO. Deze onderhandelingen gingen officieel van start op 25 november 2005. Hierbij werd nauw samengewerkt met COWEB en met de EU-lidstaten. De technische besprekingen werden in december 2006 afgerond. Na overleg met de lidstaten werd de tekst op een aantal punten gewijzigd en de definitieve tekst werd in mei 2007 gepresenteerd.

3. Doordat de samenwerking van Bosnië en Herzegovina met het Internationale Strafhof verbeterde en gezien de vooruitgang die gedurende het laatste kwartaal van 2007 werd geboekt met betrekking tot de politiehervorming, kon de Commissie de SAO op 4 december 2007 in Sarajevo paraferen.

4. Het definitieve besluit over de ondertekening van de SAO hangt af van de gezamenlijke evaluatie zoals bedoeld in de conclusies van de Raad van 21 november 2005 en de daaraan gehechte gezamenlijke verklaring van de Raad en de Commissie[1] met betrekking tot de politiehervorming, de samenwerking met het Internationale Strafhof, het wetgevingskader, de ontwikkeling van de bestuurlijke capaciteit en de wetgeving met betrekking tot de publieke omroep. Dit voorstel loopt niet vooruit op de evaluatie van de mate waarin Bosnië en Herzegovina aan zijn verplichtingen in dit verband voldoet.

Bij de goedkeuring van de onderhandelingsrichtsnoeren in november 2005 verklaarden de Commissie en de Raad gezamenlijk dat voorafgaand aan de afronding van de onderhandelingen over de SAO:

- de Commissie verslag zal uitbrengen aan de Raad over de politieke voorwaarden;

- de Raad en de Commissie gezamenlijk de door Bosnië en Herzegovina geboekt vooruitgang zullen evalueren.

Daarom zal de Commissie te zijner tijd en overeenkomstig de gezamenlijke verklaring verslag uitbrengen aan de Raad en samen met de Raad de vorderingen evalueren voordat een definitief besluit kan worden genomen over de ondertekening van de SAO met Bosnië en Herzegovina.

5. De Stabilisatie- en associatieovereenkomst omvat de volgende hoofdcomponenten:

6. een politieke dialoog met Bosnië en Herzegovina;

7. de intensivering van de regionale samenwerking, onder andere inzake vrijhandelsgebieden tussen de landen van de regio;

8. het vooruitzicht op de totstandkoming van een vrijhandelsgebied tussen de Gemeenschap en Bosnië en Herzegovina binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van de overeenkomst;

9. het verkeer van werknemers, vrijheid van vestiging, verlening van diensten, lopende betalingen en kapitaalverkeer;

10. de verbintenis van Bosnië en Herzegovina om zijn wetgeving af te stemmen op die van de EG, met name voor belangrijke onderdelen van de interne markt;

11. samenwerking met Bosnië en Herzegovina op een groot aantal gebieden, waaronder justitie, vrijheid en veiligheid;

12. de instelling van een Stabilisatie- en associatieraad, die op de tenuitvoerlegging van de overeenkomst toeziet, een Stabilisatie- en associatiecomité en een Parlementair Stabilisatie- en associatiecomité.

13. De handelsconcessies die zijn toegekend bij Verordening (EG) nr. 2007/2000 van de Raad van 18 september 2000 tot vaststelling van uitzonderlijke handelsmaatregelen ten behoeve van de landen en gebieden die deelnemen aan of verbonden zijn met het stabilisatie- en associatieproces van de Europese Unie, tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2820/98 en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 1763/1999 en (EG) nr. 6/2000[2] blijven van toepassing naast de Stabilisatie- en associatieovereenkomst.

14. De Commissie verzoekt de Raad zijn definitieve goedkeuring te hechten aan de tekst van de SAO en de procedures voor de ondertekening en de sluiting van de overeenkomst op basis van de twee aangehechte voorstellen in te leiden.

15. De procedures voor ondertekening en sluiting zijn voor de twee Europese Gemeenschappen (de Europese Gemeenschap en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie) verschillend:

a) ten aanzien van de ondertekening bepaalt artikel 300, lid 2, eerste alinea, eerste zin, van het EG-Verdrag dat voor de ondertekening van overeenkomsten namens de Europese Gemeenschap een afzonderlijk besluit van de Raad vereist is; dergelijke besluiten zijn volgens het EGA-Verdrag niet vereist;

b) ten aanzien van de sluiting van de overeenkomst:

- de Raad sluit de overeenkomst namens de Europese Gemeenschap krachtens artikel 310 van het EG-Verdrag, na instemming van het Europees Parlement;

- de Raad keurt de overeenkomst goed namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie krachtens artikel 101, tweede alinea, van het EGA-Verdrag, en de overeenkomst wordt vervolgens gesloten door de Commissie;

- Overeenkomstig het bovenstaande verzoekt de Commissie de Raad, zodra de Raad en de Commissie de in punt 4 bedoelde evaluatie van de politieke voorwaarden met een positief resultaat hebben afgerond:

i) te besluiten tot ondertekening van de overeenkomst namens de Europese Gemeenschap en

ii) de overeenkomst te sluiten namens de Europese Gemeenschap en zijn goedkeuring te verlenen aan de sluiting door Euratom.

Voor de overeenkomst in werking kan treden, moet zij door alle lidstaten worden bekrachtigd.