Toelichting bij COM(2003)630 - Standpunt van de EG over het ontwerp-reglement van de VN/ECE met betrekking tot uniforme technische voorschriften betreffende de verbrandingseigenschappen van bij de inwendige constructie van bepaalde categorieën motorvoertuigen gebruikte materialen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ALGEMEEN

Bij Besluit 97/836/EG van de Raad van 27 november 1997 is de Europese Gemeenschap op 24 maart 1998 toegetreden tot de herziene overeenkomst van 1958 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE).

Artikel 4 van dat besluit bepaalt met name dat, wanneer een ontwerp-reglement van de VN/ECE binnen de bevoegde instanties van de VN/ECE in stemming wordt gebracht, het ontwerp in kwestie, met instemming van het Europees Parlement, door de Raad moet worden goedgekeurd, voordat de EG voor de vaststelling van dat ontwerp-reglement kan stemmen.

Op de agenda van een van de volgende zittingen van het Wereldforum voor de harmonisatie van reglementen voor voertuigen van de VN/ECE staat met name een stemming over een ontwerp van een (nieuw) reglement betreffende uniforme technische voorschriften betreffende de verbrandingseigenschappen van bij de inwendige constructie van bepaalde categorieën motorvoertuigen gebruikte materialen.

Doel van het reglement is met name geharmoniseerde technische voorschriften op te stellen teneinde technische belemmeringen voor de handel in motorvoertuigen tussen de overeenkomstsluitende partijen te vermijden, terwijl toch een hoog niveau van veiligheid en milieubescherming wordt gewaarborgd.

Er zij op gewezen dat het standpunt van de EG op het ogenblik van de stemming zal worden bepaald op basis van de documenten die in de officiële talen van de VN/ECE (Frans en Engels) beschikbaar zijn. Als partij bij de herziene VN/ECE-overeenkomst van 1958 is de EG immers verplicht de procedures van de genoemde overeenkomst in acht te nemen.

Overeenkomstig artikel 4, lid 5, van Besluit 97/836/EG zal het reglement in de officiële talen van de Gemeenschappen worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie alvorens het in werking treedt.

2. INHOUD VAN HET VOORSTEL VOOR EEN BESLUIT

Doel van het voorstel voor een besluit is de vertegenwoordiger van de Commissie in staat te stellen op een van de volgende zittingen van het Wereldforum voor de harmonisatie van reglementen voor voertuigen van de VN/ECE namens de Gemeenschap over het ontwerp-reglement in kwestie te stemmen.