Toelichting bij COM(2004)51 - Sluiting van een overeenkomst met Barbados, Belize, Fiji, Guyana, Ivoorkust, Jamaica, Kenia, Kongo, Madagascar, Malawi, Mauritius, Oeganda, Suriname, Saint Christopher en Nevis, Swaziland, Tanzania, Trinidad en Tobago, Zambia en Zimbabwe inzake de toetreding van Mozambique tot Protocol nr. 3 betreffende ACS-suiker van bijlage V bij de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De bij Protocol 3 betreffende ACS-suiker van bijlage V bij de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst gevoegde gemeenschappelijke verklaring betreffende mogelijke verzoeken om toetreding tot dat Protocol luidt als volgt:

"Elk verzoek van een ACS-staat die partij is bij de Overeenkomst, maar in Protocol nr. 3 niet uitdrukkelijk is vermeld, en die aan de bepalingen van dat Protocol wil deelnemen, wordt onderzocht.".

2. Bij brief van 18 april 2002 heeft Mozambique om toetreding tot dat Protocol verzocht. Bij eerdere verzoeken (Zambia en Papoea-Nieuw-Guinea) heeft de Gemeenschap als voorwaarden voor de toetreding vastgesteld dat aan een nieuw lid een hoeveelheid van 0 ton wordt toegewezen, dat uit een technisch onderzoek moet blijken of het aanvragende land in staat is permanent aan de verplichtingen van het Protocol te voldoen en dat het nieuwe lid in aanmerking komt voor een latere herverdeling overeenkomstig artikel 7 van het Protocol.

3. Uit het technische onderzoek dat de Commissie in 2003 heeft verricht, is gebleken dat Mozambique een netto-exporteur van suiker is. Berekend werd dat boven op de preferentiƫle uitvoer, in dat land 130 000 ton suiker voor afzet op de wereldmarkt beschikbaar is.