Toelichting bij COM(2008)783 - Standpunt EG tijdens de bijeenkomst van de ministerraad van de Energiegemeenschap (Tirana, 11 december 2008)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 11 december 2008 vindt in Tirana (Albanië) een vergadering van de ministerraad van de Energiegemeenschap plaats. O pdat de Europese Gemeenschap aan het besluitvormingsproces zou kunnen deelnemen, dient het standpunt van de Europese Gemeenschap te worden bepaald overeenkomstig artikel 300 van het Verdrag en overeenkomstig de bepalingen van het Besluit van de Raad van 29 mei 2006 betreffende de sluiting van het Verdrag tot oprichting van de Energiegemeenschap door de Europese Gemeenschap.

Het voorstel voor een besluit van de Raad heeft betrekking op alle agendapunten waarover de ministerraad wellicht een beslissing zal nemen. De overige agendapunten worden eveneens ter informatie vermeld.

1. AGENDAPUNTEN WAAROVER WELLICHT EEN BESLISSING ZAL WORDEN GENOMEN

1.1. Bureau voor de coördinatie van veilingen - vestigingsplaats

De voorbereidende werkzaamheden voor de oprichting van een Bureau voor de coördinatie van veilingen, dat bevoegd zal zijn voor grensoverschrijdende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer, bevinden zich in een vergevorderd stadium. Het project wordt gesteund door een kritische massa exploitanten van elektriciteitstransmissiesystemen en energieregelgevers uit de regio. Zij hebben laten verstaan dat een politieke beslissing over de vestigingsplaats van het Bureau het proces aanzienlijk vooruit zou helpen en het mogelijk zou maken dit bureau op te richten in 2009-2010. Van de overeenkomstsluitende partijen hebben zowel Kroatië als Servië te kennen gegeven het Bureau voor de coördinatie van veilingen op hun grondgebied te willen vestigen. De Commissie is voorstander van een consensus over de vestigingsplaats die het meeste bijval en steun krijgt.

1.2. Procedureel besluit met betrekking tot de oprichting, samenstelling en werking van een coördinatiegroep inzake voorzieningszekerheid

Naar aanleiding van de politieke koers waarover overeenstemming is bereikt op de laatste vergadering van de ministerraad in juni 2008, wordt verwacht dat de ministerraad een beslissing zal nemen over de oprichting van een coördinatiegroep inzake voorzieningszekerheid, gebaseerd op vrijwillige samenwerking tussen de partijen (geen bevoegdheid inzake besluitvorming). Deze groep zou zich bezighouden met zowel gas als elektriciteit. Om onnodige kosten te vermijden en te zorgen voor synergie, zal deze groep een keer per jaar samenkomen in het kader van een vergadering van de permanente groep op hoog niveau. De groep kan bovendien ook gezamenlijke bijeenkomsten organiseren met de EU-Groep Coördinatie Gas. Als een partij geconfronteerd wordt met een directe bedreiging, kan zij de voorzitter verzoeken een ad-hocvergadering bijeen te roepen. Ook de deelname van belanghebbenden uit de sector en relevante consumentenorganisaties is gepland.

1.3. Beslissing over de uitbreiding van sommige bepalingen van het Verdrag tot oprichting van de Energiegemeenschap tot de oliesector en over de oprichting van een jaarlijks olieforum

Ten tweede zal de ministerraad de werkingssfeer van de Energiegemeenschap uitbreiden tot de oliesector (ruwe olie, olieproducten en olie-infrastructuur). Uit de voorgestelde tekst blijkt duidelijk dat een voorzichtige en progressieve benadering wordt gevolgd. De artikelen van het Verdrag die moeilijk toepasbaar zijn op olie, gelden niet voor olie, of toch tenminste niet in een eerste fase. Dit is het geval voor de bepalingen inzake wederzijdse bijstand, externe handel in energie en technische normen. De voorgestelde tekst bevat voorlopig ook geen lijst van EU-acquis, maar schrijft alleen voor dat deze lijst, samen met een tijdschema voor de tenuitvoerlegging, tegen juni 2010 moet worden opgesteld. Dit geeft ons de gelegenheid om de kwestie van de olievoorraden grondig te bestuderen; indien nodig zal daarvan in 2009 een studie worden gemaakt. Ten slotte voorziet de tekst in de oprichting van een olieforum, zoals gevraagd door diverse lidstaten en landen uit de regio. Dit forum zou in het tweede semester van 2009 voor het eerst kunnen plaatsvinden.

2. OVERIGE AGENDAPUNTEN

2.1. Punten waarover geen debat wordt gevoerd

De conclusies van de vorige twee vergaderingen van de permanente groep op hoog niveau en het jaarverslag over de werkzaamheden van de Energiegemeenschap, dat overeenkomstig artikel 52 van het Verdrag tot oprichting van de Energiegemeenschap aan de parlementen moet worden voorgelegd, zullen door de Commissie worden goedgekeurd.

De Commissie zal ook kennis nemen van de volgende verslagen.

- Verslag over de tenuitvoerlegging van het werkprogramma van de Energiegemeenschap voor 2008;

- Voorlopig verslag over de tenuitvoerlegging van de begroting van de Energiegemeenschap voor de periode 1.1.2008 tot en met 31.12.2008;

- Verslag over de tenuitvoerlegging van algemeen geldende normen.

2.2. Tenuitvoerlegging van het Verdrag

De Commissie zal kennis nemen van het verslag. Zij zal de aanzienlijke vooruitgang die de meeste overeenkomstsluitende partijen dit jaar hebben geboekt, positief beoordelen, maar benadrukken dat het rechtskader verder moet worden aangevuld met de nodige secundaire wetgeving en uitvoeringsbesluiten. Voorts zal de Commissie het belang onderstrepen van een regelgevingskader dat bevorderlijk is voor investeringen en van een snelle onderhandelde oplossing voor geschillen waarbij investeerders betrokken zijn.

2.3. Sociale dimensie

De Commissie zal kennis nemen van het verslag, en met name van de resultaten van het sociale forum van 18-19 november 2008, en zal de overeenkomstsluitende partijen blijven steunen bij de opstelling van sociale actieplannen.

2.4. Energie-efficiëntie

De Commissie zal kennis nemen van het tussentijdse verslag dat door de voorzitter van de taskforce Energie-efficiëntie wordt ingediend, met dien verstande dat tegen de volgende ministerraad in juni 2009 een eindverslag, met aanbevelingen, wordt verwacht.

________