Toelichting bij COM(2009)370 - Tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief bij invoer van bepaalde industrieproducten in de autonome regio's Madeira en de Azoren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel



De regionale autoriteiten van Madeira en de Azoren hebben met steun van de Portugese overheid verzocht om de schorsing van autonome douanerechten om het concurrentievermogen van de plaatselijke bedrijven te versterken. Dit zal ook de stabiliteit van de werkgelegenheid op deze eilanden ten goede komen.

Algemene context



Madeira en de Azoren behoren tot de meest afgelegen regio's van de EG waarvoor, in overeenstemming met artikel 299, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, bijzondere maatregelen mogen worden genomen ter compensatie van de economische nadelen die deze gebieden door hun ligging ondervinden.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Voor de Canarische eilanden zijn soortgelijke maatregelen vastgesteld bij Verordening (EG) nr. 704/2002 van de Raad.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



De leden van de werkgroep 'Economische Tariefvraagstukken' van de Commissie zijn geraadpleegd en hebben geen economische bezwaren aangevoerd tegen de voorgestelde schorsingen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Een afzonderlijke effectbeoordeling van de maatregel als dusdanig is niet mogelijk daar de schorsing van rechten slechts één maatregel is die deel uitmaakt van een hele serie maatregelen ter verbetering van de sociale en economische situatie op deze eilanden. De Commissie publiceert regelmatig berichten over de gevolgen van deze maatregelen voor de meest afgelegen gebieden van de EG. Het laatste bericht werd de Raad op 17 oktober 2008 toegezonden (COM/2008/642 definitief).

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Door de voorgestelde schorsing van de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief kunnen bedrijven in Madeira en de Azoren een aantal grondstoffen, onderdelen en eindproducten vrij van rechten invoeren. Om misbruiken te voorkomen of wijzigingen in de traditionele handelsstromen van deze goederen, is bepaald dat de bijzondere bestemming wordt gecontroleerd van de goederen die voor de schorsing van rechten in aanmerking zijn gekomen.

Daarom moeten eindproducten door bedrijven op deze eilanden ten minste twee jaar worden gebruikt voordat zij vrij kunnen worden verkocht aan bedrijven in de rest van het douanegebied van de Europese Gemeenschap.

Om voor de schorsing van rechten in aanmerking te komen, moeten grondstoffen en onderdelen voor landbouwdoeleinden, industriële verwerking en onderhoud in de autonome regio's worden gebruikt.

Rechtsgrond



Artikel 299, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Bedoelde maatregelen worden regelmatig genomen om het concurrentievermogen van bedrijven te versterken. Een controle op de bijzondere bestemming van goederen overeenkomstig de bepalingen van het communautair douanewetboek en de uitvoeringsbepalingen daarvan is in dit verband een vaker toegepaste procedure die geen aanmerkelijk zwaardere lasten met zich brengt voor de regionale en plaatselijke overheden en bedrijven.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Het verdrag kent geen andere middelen om dergelijke maatregelen uit te voeren.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap. De schorsing zal leiden tot een vermindering van de eigen middelen van de Gemeenschap.