Toelichting bij COM(2009)492 - Ondertekening van de partnerschapsovereenkomst met Indonesië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In november 2004 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om over individuele kaderovereenkomsten inzake partnerschap en samenwerking te onderhandelen met Thailand, Indonesië, Singapore, de Filipijnen, Maleisië en Brunei. De onderhandelingen met Indonesië zijn in 2005 van start gegaan en in juni 2007 afgerond. Na bekrachtiging door het Coreper heeft de Commissie de overeenkomst in juli 2007 geparafeerd. Indonesië heeft de overeenkomst in juli 2009 geparafeerd, nadat de EU het vliegverbod voor Indonesische luchtvaartmaatschappijen gedeeltelijk had opgeheven.

De partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (PSO) met Indonesië biedt een modern kader voor de bilaterale betrekkingen tussen de partijen, die momenteel nog vallen onder de overeenkomst tussen de EEG en de ASEAN van 1980. De PSO bevat een juridisch bindende verbintenis van Indonesië om de mensenrechten te eerbiedigen, alsmede verplichtingen om terrorisme en massavernietigingswapens te bestrijden, overeenkomstig de internationale normen op dit vlak. Indonesië heeft ook ingestemd met een clausule waarmee het land zich verbindt tot het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof toe te treden.

De PSO voorziet in samenwerking op allerlei terreinen, van milieu en klimaatverandering, energie, wetenschap en technologie tot zee- en luchtvervoer. In de PSO komen ook problemen aan de orde als illegale migratie, het witwassen van geld, drugs, georganiseerde misdaad en corruptie. Ten slotte vormt de PSO het kader voor de onderhandelingen over vrijhandelsovereenkomsten met ASEAN-landen overeenkomstig de conclusies van de Raad ter zake, op grond waarvan de sluiting van een PSO een voorwaarde is voor de sluiting van een vrijhandelsovereenkomst.

In politiek opzicht zal de overeenkomst met Indonesië als model dienen voor PSO’s met andere landen in de regio. Dankzij de PSO krijgt de EU een grotere rol en meer invloed in een regio die traditioneel gericht is op en beïnvloed wordt door China en de VS. Via de PSO kan de EU Europese waarden bevorderen en concrete samenwerking stimuleren op veel terreinen van wederzijds belang. Ten slotte zal de overeenkomst worden beschouwd als een positief voorbeeld van een partnerschap tussen beschavingen, aangezien Indonesië het op twee na volkrijkste land in Azië en het grootste moslimland ter wereld is.