Toelichting bij COM(2009)556 - Ondertekening van de overeenkomst inzake havenstaatmaatregelen om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO visserij) te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In het visserijcomité van de FAO is in 2007 afgesproken dat een internationaal wettelijk bindend instrument inzake havenstaatmaatregelen om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, dient te worden opgesteld.

In september 2007 is hierover op deskundigenniveau overlegd in Washington.

In juni 2008 heeft de Raad een besluit vastgesteld waarbij de Commissie ertoe wordt gemachtigd om namens de Europese Gemeenschap de onderhandelingen met het oog op het opstellen van een dergelijk instrument te voeren.

De FAO heeft vervolgens vier voor alle FAO-partijen toegankelijke technische overlegvergaderingen belegd om de laatste hand te leggen aan het opstellen van een internationaal ontwerpinstrument inzake havenstaatmaatregelen. Tijdens de vierde vergadering (Rome, 24-28 augustus 2009) bereikten de partijen een voorlopig akkoord over de ontwerptekst. De tekst werd vervolgens beoordeeld door een redactiecomité en zal nu aan de ter zake relevante FAO-instanties worden overgelegd met het oog op de goedkeuring ervan tijdens de 36e FAO-conferentie (Rome, 18-23 november 2009), waarna de tekst voor ondertekening wordt opengesteld.

Havenstaatmaatregelen worden beschouwd als een essentieel instrument in de strijd van de internationale gemeenschap tegen IOO-visserij. Als gevolg hiervan heeft de FAO in 2005 een modelregeling voor maatregelen van de havenstaten ter bestrijding van IOO-visserij vastgesteld. Deze modelregeling bevat minimumnormen als basis voor de vaststelling door de staten van maatregelen om onder buitenlandse vlag varende vissersvaartuigen die hun havens wensen te gebruiken, te onderwerpen aan toezicht, controles en inspecties. Het betreft een niet-bindend instrument dat op vrijwillige basis wordt toegepast.

Bovendien hebben sommige regionale organisaties voor visserijbeheer (ROVB's) bindende regelingen voor havenstaten ingesteld die de leden van die organisaties moeten toepassen om toezicht uit te oefenen op de rechtmatigheid van aanlandingen, overladingen en andere activiteiten in hun havens. Binnen sommige ROVB's zijn ook specifieke regels vastgesteld die tot doel hebben de toegang tot havens te ontzeggen aan vaartuigen die door de organisatie zijn opgenomen in een lijst van vaartuigen die IOO-visserij hebben bedreven of ondersteund.

De Gemeenschap is lid van de FAO en ook van 13 ROVB's. Binnen de ROVB's aangenomen regelingen voor havenstaten zijn opgenomen in het Gemeenschapsrecht. Het Gemeenschapsrecht bevat ook algemene regels met betrekking tot de aanlanding van visserijproducten door vaartuigen van derde landen in havens van de Gemeenschap.

De bestrijding van IOO-visserij is een wezenlijk onderdeel van het gemeenschappelijk visserijbeleid en de Gemeenschap dient internationale samenwerking op dit gebied te kunnen bevorderen door actief en constructief deel te nemen aan de vaststelling van een internationaal instrument inzake maatregelen van de havenstaten.

De Gemeenschap heeft van bij het begin aan dit proces deelgenomen en heeft een actieve en constructieve rol bij het opstellen van de overeenkomst gespeeld.