Toelichting bij COM(2009)631 - Ondertekening en voorlopige toepassing van de kaderovereenkomst met Korea

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op aanbeveling van de Commissie (december 2007) heeft de Raad de Commissie in mei 2008 gemachtigd te onderhandelen over een nieuwe kaderovereenkomst met de Republiek Korea (hierna “Korea” genoemd). Korea is in toenemende mate actief op het internationale toneel als een land dat zich, net als de EU, inzet voor de mensenrechten, de vrije markt en het multilateralisme. Naast de bloeiende relatie op het gebied van handel en investeringen werken we ook steeds intensiever samen op gebieden als wetenschap en technologie, onderwijs, klimaatverandering en ontwikkelingshulp. Ook de politieke dialoog heeft zich de laatste jaren verdiept, met name (maar niet uitsluitend) ten aanzien van Noord-Korea. Met de nieuwe kaderovereenkomst, waarover parallel aan een brede vrijhandelsovereenkomst is onderhandeld, komt een volledig samenhangend en gemoderniseerd kader voor de bilaterale betrekkingen tot stand. Na succesvolle onderhandelingen is de kaderovereenkomst door de onderhandelaars op 14 oktober 2009 geparafeerd.

De kaderovereenkomst vormt de contractuele basis voor onze betrekkingen met Korea en berust op een groot aantal gemeenschappelijke beginselen en gedeelde waarden. Het doel is Korea een brede basis te bieden voor de samenwerking met de EU, onder andere inzake politieke en mondiale vraagstukken. De overeenkomst bevat alle noodzakelijke moderne bepalingen inzake economische samenwerking en voorziet in samenwerking op het gebied van justitie, vrijheid en veiligheid (o.a. bestrijding van georganiseerde misdaad, corruptie, drugs en witwassen, migratie en bescherming van persoonsgegevens) en van goed bestuur op fiscaal gebied. De overeenkomst biedt een basis voor samenwerking op het gebied van wereldwijde vraagstukken als klimaatverandering, continuïteit van de energievoorziening, aanpak van arbeidsvraagstukken, onderwijs en andere gebieden die met de structurele veranderingen in de samenleving verband houden, verspreiding van massavernietigingswapens, terrorisme, en beide partijen zijn het eens over de noodzaak van vervolging van de ernstigste misdrijven die de internationale gemeenschap zorgen baren. Voorts wordt het verband verhelderd tussen enerzijds de kaderovereenkomst en anderzijds (bestaande en toekomstige) specifieke sectorale overeenkomsten, waaronder de vrijhandelsovereenkomst. Dergelijke overeenkomsten worden geacht een integrerend onderdeel te vormen van de algemene bilaterale betrekkingen zoals die worden geregeld bij [de kaderovereenkomst] en deel uit te maken van een gemeenschappelijk institutioneel kader.

De kaderovereenkomst is het eerste contractuele instrument van dit type dat de EU met een ontwikkeld land sluit. Na de inwerkingtreding vormt de kaderovereenkomst de grondslag van een strategisch partnerschap met Korea, overeenkomstig de resultaten van de vierde topontmoeting tussen de EU en de Korea, die op 23 mei 2009 in Seoul heeft plaatsgevonden.