Toelichting bij COM(2009)701 - Sluiting van de Overeenkomst met Australië inzake de verwerking en overdracht van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) uit de EU door luchtvaartmaatschappijen aan de Australische douane

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

- De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van 30 juni 2008 heeft het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie gemachtigd tot ondertekening van een overeenkomst tussen de Europese Unie en Australië inzake de verwerking en overdracht van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) uit de Europese Unie door luchtvaartmaatschappijen aan de Australische douane. De overeenkomst werd door de partijen ondertekend op 30 juni 2008 en wordt vanaf die datum voorlopig toegepast.

- De Australische wetgeving inzake grensbescherming verleent de Australische douanediensten de bevoegdheid om een risico-evaluatie te doen van de PNR-gegevens van internationale luchtvaartmaatschappijen vóór de aankomst van de betrokken passagiers in Australië. Deze wetgeving beoogt de veiligheid van de Australische grenzen en het Australische grondgebied te vergroten en geeft meer bepaald uitvoering aan het verkiezingsprogramma van de regering van 2001 inzake verhoging van de nationale veiligheid.

- Het hoofddoel van de overeenkomst is de uitwisseling van informatie over Europese passagiers, bekend als de PNR-gegevens, met de Australische douane, op grond waarvan die het risico evalueert dat een passagier voor de Australische veiligheid zou kunnen vormen.

- Binnen deze context biedt de overeenkomst een rechtsgrondslag voor de uitwisseling van voor de rechtshandhaving relevante informatie tussen de EU en Australië ten behoeve van de bestrijding van terrorisme en daaraan gerelateerde grensoverschrijdende criminaliteit, waaronder georganiseerde criminaliteit. Concreet gaat het om PNR-gegevens. Daarmee wordt aan luchtvaartmaatschappijen, passagiers en gegevensbeschermingsautoriteiten rechtszekerheid geboden, terwijl de bescherming van het privé-leven van burgers en hun fysieke veiligheid gewaarborgd blijven. Met een EU-overeenkomst kan deze werkwijze bovendien homogeen over de gehele Europese Unie worden toegepast, zodat de bescherming van het privé-leven van personen wordt gewaarborgd en verstoring van de mededinging tussen luchtvaartmaatschappijen wordt voorkomen.

****

- De overeenkomst beoogt de voorkoming en bestrijding van terrorisme, met inachtneming van de grondrechten, inzonderheid de bescherming van persoonsgegevens. De overeenkomst tussen de Europese Unie en Australië inzake de verwerking en overdracht van persoonsgegevens van passagiers uit de Europese Unie door luchtvaartmaatschappijen aan de Australische douane wil garant staan voor de onverkorte eerbiediging van de grondrechten die verankerd zijn in artikel 6 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, en van de beginselen van evenredigheid en noodzakelijkheid die gelden ten aanzien van het recht op eerbiediging van het privé-leven en het familie- en gezinsleven en op de bescherming van persoonsgegevens, neergelegd in de artikelen 7 en 8 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

- Artikel 218, lid 6, onder a), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie bepaalt dat de Raad, voor overeenkomsten betreffende gebieden waarop de gewone wetgevingsprocedure van toepassing is, een besluit houdende sluiting van de overeenkomst vaststelt, na goedkeuring door het Europees Parlement.

****

- De Commissie beveelt derhalve de Raad aan om, na de goedkeuring door het Europees Parlement, een besluit vast te stellen betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Australië inzake de verwerking en overdracht van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) uit de Europese Unie door luchtvaartmaatschappijen aan de Australische douane.