Toelichting bij COM(2010)153 - Overeenkomst met Chili over de voorlopige toepassing van het Memorandum van overeenstemming inzake de instandhouding van zwaardvisbestanden in het zuidoosten van de Stille Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Naar aanleiding van een klacht van ANAPA (Spaanse Nationale Vereniging van Eigenaren van Diepzeebeugschepen) heeft de Europese Commissie een onderzoek geopend overeenkomstig Verordening (EG) nr. 3286/94 (verordening inzake handelsbelemmeringen) (bericht van inleiding bekendgemaakt op 10 juli 1998). Op 23 maart 1999 heeft de Europese Commissie haar onderzoeksverslag uitgebracht, waarin wordt geconcludeerd dat de Chileense praktijken waarbij vaartuigen die in het zuidoosten van de Stille Oceaan op volle zee op zwaardvis vissen, de toegang tot Chileense havens wordt ontzegd, in strijd zijn met artikel V van de Algemene Overeenkomst betreffende Tarieven en Handel van 1994 (GATT).

Ingevolge Besluit 2000/296/EG van de Commissie van 5 april 2000 betreffende het Chileense verbod op het lossen van zwaardvisvangsten in Chileense havens heeft de Europese Commissie een WTO-geschillenbeslechtingsprocedure tegen Chili ingeleid.

Als reactie hierop heeft Chili verzocht voor bepaalde kwesties een verplichte geschillenbeslechtingsprocedure in te stellen in het kader van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee. Vervolgens hebben Chili en de Europese Unie op 19 december 2000 een geschil over de instandhouding en de duurzame exploitatie van zwaardvisbestanden in het zuidoosten van de Stille Oceaan voorgelegd aan een Bijzondere Kamer van het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS).

Op 25 januari 2001 hebben de Europese Commissie en Chili een voorlopige oplossing bereikt waarbij de partijen overeenkwamen om de WTO- en ITLOS-procedures op te schorten.

In april 2008 heeft de Raad een besluit aangenomen waarbij de Commissie werd gemachtigd om namens de Europese Gemeenschap te onderhandelen met Chili over een definitief akkoord over een nieuw kader voor samenwerking op visserijgebied.

Op 30 oktober 2008 heeft de Commissie de door de onderhandelaars overeengekomen tekst van het Memorandum van overeenstemming inzake de instandhouding van zwaardvisbestanden in het zuidoosten van de Stille Oceaan voorgelegd aan de Groep intern en extern visserijbeleid van de Raad. Het nieuwe memorandum van overeenstemming zal in het zuidoosten van de Stille Oceaan actieve vissersvaartuigen die de vlag voeren van een lidstaat, toegang garanderen tot de aangewezen Chileense havens voor overladingen en aanlandingen, alsook voor logistieke doeleinden. Het nieuwe memorandum van overeenstemming doet niet af aan de respectieve bevoegdheden van bestaande regionale organisaties voor visserijbeheer (Interamerikaanse Commissie voor tropische tonijn - IATTC), noch aan die van organisaties die momenteel worden opgericht (Regionale Organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan – SPRFMO).

Op 3 december 2009 heeft de Commissie de Groep intern en extern visserijbeleid van de Raad de resultaten voorgelegd van de bilaterale technische besprekingen met Chili die plaatsvonden op 5-6 oktober 2009 in New York. De partijen hebben een technische bijlage I bij het memorandum van overeenstemming geparafeerd, waarin in detail is vastgesteld welke procedures moeten worden gevolgd door op zwaardvis vissende EU-vaartuigen die toegang tot de aangewezen Chileense havens willen verkrijgen. Deze procedures zijn in overeenstemming met de moderne FAO-maatregelen van de havenstaten.

Inmiddels hebben beide partijen gezamenlijk de ITLOS-zaak ingetrokken. Op 16 december 2009 heeft de Bijzondere Kamer van het ITLOS de stopzetting van de zaak op gezamenlijk verzoek van Chili en de EU formeel laten vaststellen.

Voorts worden voorbereidingen getroffen voor een gezamenlijke intrekking van de WTO-zaak (WT/DS/193 – maatregelen betreffende het douanevervoer en de invoer van zwaardvis). De Commissie zal in dit stadium echter niet voorstellen de zaak betreffende de verordening inzake handelsbelemmeringen te sluiten. De Commissie is voornemens de intrekking pas voor te stellen na de formele sluiting van de overeenkomst door de respectieve autoriteiten van de EU en Chili en mits de bepalingen inzake de toegang tot Chileense havens voor EU-vaartuigen die in het zuidoosten van de Stille Oceaan op volle zee op zwaardvis vissen, gedurende een redelijke periode op bevredigende wijze ten uitvoer zijn gelegd.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten door de Commissie worden uitgenodigd om de betrokken sluitingsprocedure in te leiden. In de tussentijd dient, opdat de toegang voor op zwaardvis vissende EU-vaartuigen tot de aangewezen Chileense havens niet langer wordt uitgesteld, het memorandum van overeenstemming voorlopig te worden toegepast, waarvoor een parallel, maar afzonderlijk besluit van de Raad wordt voorgesteld.