Toelichting bij COM(2010)278 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1255/96 houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Commissie heeft, daarin bijgestaan door de Groep economische tariefvraagstukken, alle verzoeken van de lidstaten om een tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief onderzocht. Bijgaand voorstel heeft betrekking op bepaalde industrie- en landbouwproducten. De schorsingsverzoeken voor deze producten werden onderzocht aan de hand van de criteria die zijn vermeld in de mededeling van de Commissie inzake autonome schorsingen van rechten en contingenten (PB C 128 van 25.4.1998, blz.

2). Op grond hiervan is de Commissie van oordeel dat het gerechtvaardigd is om de rechten te schorsen voor de producten die zijn vermeld in bijlage I bij dit voorstel voor een verordening. Producten waarvoor de schorsing van de rechten niet meer in het economische belang van de EU is, werden van de lijst geschrapt. In bijlage I bij deze verordening zijn de producten vermeld waarvoor een schorsing van rechten wordt voorgesteld of waarvoor er een nieuwe omschrijving is en in bijlage II zijn de producten vermeld die zijn geschrapt in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96 en de producten waarvoor de omschrijving door een nieuwe wordt vervangen die in bijlage I is opgenomen. Deze maatregel is geldig van 1 juli 2010 tot en met 31 december 2014, zodat de afzonderlijke schorsingen gedurende deze periode aan een economische toets kunnen worden onderwerpen. Mochten de Commissie en de Groep economische tariefvraagstukken dan van mening zijn dat bepaalde schorsingen geschrapt of verlengd moeten worden, dan zullen deze na die periode worden geschrapt of verlengd.

Het is in het belang van de EU om de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief geheel of gedeeltelijk te schorsen voor een aantal nieuwe producten die niet zijn vermeld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96 van de Raad houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten.

Het voorstel is in overeenstemming met het beleid op het gebied van landbouw, handel, ondernemingen, ontwikkeling en buitenlandse betrekkingen. Dit voorstel gaat met name niet ten koste van landen die een preferentiële handelsovereenkomst met de EU hebben (zoals landen die voor het SAP en de ACS-regeling in aanmerking komen, kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten in de westelijke Balkan).

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



De Groep Economische Tariefvraagstukken, waarin vertegenwoordigers van de industrieën van de lidstaten zitting hebben, werd geraadpleegd. Alle in de lijst vermelde schorsingen stemmen overeen met het akkoord of compromis dat in de groep werd bereikt.

Er is niet gewezen op mogelijk ernstige risico's met onomkeerbare gevolgen.

Dit voorstel geeft de EU-bedrijven een vrijstelling van douanerechten voor een bedrag van 29,2 miljoen euro per jaar en versterkt hun concurrentiepositie ten opzichte van bedrijven in derde landen waarvan de eindproducten in de EU worden ingevoerd. Dit is in overeenstemming met de beginselen die zijn uiteengezet in de mededeling van de Commissie inzake autonome schorsingen van rechten en contingenten. De voorgestelde wijziging draagt bij aan het behoud van bestaande en aan de schepping van nieuwe banen in de Europese Unie.

2.

Juridische elementen van het voorstel



De rechtsgrond van dit voorstel is artikel 31 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Het subsidiariteitsbeginsel is niet van toepassing, daar het voorstel onder de exclusieve bevoegdheid van de EU valt.

De maatregelen zijn in overeenstemming met het beginsel van de vereenvoudiging van de procedures in het kader van de handel met derde landen, en met de mededeling van de Commissie inzake autonome schorsingen van rechten en contingenten (PB C 128 van 25.4.1998, blz.

2).

Krachtens artikel 31 van het Verdrag inzake de werking van de Europese Unie moeten schorsingen van autonome rechten en contingenten worden vastgesteld door de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen op voorstel van de Commissie.

3.

Gevolgen voor de begroting



Derving van douanerechten ten bedrage van 29 175 000 euro/jaar.

4.

Aanvullende informatie



Bijlage I bij de voorgestelde verordening bevat de nieuwe lijst van schorsingen van rechten. Bijlage II bevat de lijst van geschrapte schorsingen.