Toelichting bij COM(2010)460 - Ondertekening van de partnerschapsovereenkomst met de Filipijnen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In november 2004 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om over individuele kaderovereenkomsten inzake partnerschap en samenwerking te onderhandelen met Thailand, Indonesië, Singapore, de Filipijnen, Maleisië en Brunei. De onderhandelingen met de Filipijnen zijn in 2009 van start gegaan en in juni 2010 afgerond. Nadat de overeenkomst door het Coreper was bekrachtigd, is zij op 25 juni 2010 door beide partijen geparafeerd.

De partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met de Filipijnen is de tweede van dit type in Zuidoost-Azië, na de overeenkomst met Indonesië, die in november 2009 werd ondertekend. Het is de eerste bilaterale overeenkomst met de Filipijnen en komt in de plaats van het huidige wettelijke kader van de samenwerkingsovereenkomst van 1980 tussen de Europese Economische Gemeenschap en de lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN). De partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst bevat juridisch bindende verbintenissen die centraal staan in het buitenlandse beleid van de EU, onder andere op het gebied van mensenrechten, non-proliferatie, terrorismebestrijding, het internationale Strafhof, migratie en belastingen. De overeenkomst heeft ook betrekking op terreinen van wederzijds belang zoals het vredesproces en rampenbeheer.

Met de overeenkomst wordt ruimte geschapen voor wederzijdse betrokkenheid op het gebied van economie, handel, justitie en binnenlandse zaken. Ook worden mogelijkheden gecreëerd voor samenwerking met betrekking tot milieu en klimaatverandering, energie, wetenschap en technologie en lucht- en zeevervoer. Ook het witwassen van geld, het financieren van terrorisme, illegale drugs, de georganiseerde misdaad en corruptie worden aangepakt. De overeenkomst kent een sterke ontwikkelingscomponent, waarin voor het eerst strenge bepalingen ter bescherming van de financiële belangen van de EU zijn opgenomen. De overeenkomst bevat ook een belangrijk hoofdstuk over de samenwerking op het gebied van de handel om de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst te vergemakkelijken, overeenkomstig het EU-beleid inzake het sluiten van vrijhandelsovereenkomsten met ASEAN-landen.

In politiek opzicht vormt de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met de Filipijnen een belangrijke stap in de versterking van de rol van de EU in Zuidoost-Azië, die is gebaseerd op gedeelde universele waarden als democratie en mensenrechten. De overeenkomst maakt meer politieke, regionale en mondiale samenwerking tussen twee gelijkgestemde partners mogelijk. De tenuitvoerlegging van de overeenkomst zal praktische voordelen voor beide partijen met zich meebrengen en een basis leggen om de bredere politieke en economische belangen van de EU te bevorderen. Dit is cruciaal in een regio die van oudsher gericht is op China en de Verenigde Staten.