Toelichting bij COM(2010)122 - In het Gemengd Comité van de EER in te nemen standpunt omtrent een wijziging van Protocol 31 bij de EER-overeenkomst (ISA)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Protocol 31 bij de EER-Overeenkomst bevat bepalingen betreffende de samenwerking tussen de Gemeenschap en de EVA-EER-staten op specifieke gebieden buiten de vier vrijheden.

2. Het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER, dat aan het voorgestelde besluit van de Raad is aangehecht, beoogt een wijziging van Protocol 31 door de samenwerking van de Partijen bij de Overeenkomst zich te laten uitstrekken tot Besluit 922/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 inzake interoperabiliteitsoplossingen voor Europese overheidsdiensten (ISA)[1], met werking vanaf 1 januari 2010. De EVA-staten nemen volwaardig, doch zonder stemrecht, deel aan de voor de EER relevante projectgedeelten van het Comité interoperabiliteitsoplossingen voor Europese overheidsdiensten (het ISA-Comité), dat de Europese Commissie bijstaat in de tenuitvoerlegging, het beheer en de uitwerking van genoemd programma, voorzover dit de EER-relevante projectgedeelten betreft.

3. Overeenkomstig artikel 1, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2894/94 van de Raad houdende bepaalde wijzen van toepassing van de EER-Overeenkomst, stelt de Raad met betrekking tot dit soort besluiten op voorstel van de Commissie het standpunt van de Unie vast.

4. De Commissie legt de Raad als standpunt van de Unie het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER voor. De Commissie hoopt dit standpunt zo spoedig mogelijk in het Gemengd Comité van de EER uiteen te kunnen zetten.