Toelichting bij COM(2010)374 - Vangstmogelijkheden voor ansjovis in de Golf van Biskaje in het visseizoen 2010 2011

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Verordening (EU) nr. 53/2010 van de Raad[1] wordt voor 2010 een TAC van 7000 ton vastgesteld voor het ansjovisbestand in de Golf van Biskaje en wordt de Commissie gemachtigd deze TAC te wijzigen in het licht van gedurende de eerste helft van 2010 verzamelde wetenschappelijke gegevens.

Gezien de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid, zoals opgenomen in Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad van 20 december 2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid, moeten de vangstmogelijkheden worden vastgesteld op basis van de beschikbare wetenschappelijke adviezen en met inachtneming van de biologische en sociaaleconomische aspecten, waarbij een gelijke behandeling van de visserijsectoren moet worden gegarandeerd.

Het advies van het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (WTECV) van [..] juli 2010 inzake het ansjovisbestand in de Golf van Biskaje is gebaseerd op een visseizoen dat loopt van 1 juli 2010 tot en met 30 juni 2011.

Gezien dit advies dienen met het oog op een adequaat bestandsbeheer en op vereenvoudiging een nieuwe TAC en nieuwe quota voor dit bestand te worden vastgesteld voor de bovenvermelde beheersperiode. Aangezien de aan de Commissie gegeven machtiging om de vangstbeperkingen voor dit bestand in het licht van wetenschappelijk advies te wijzigen, slechts geldt voor 2010, dient de Raad deze nieuwe TAC vast te stellen bij een afzonderlijke verordening en dient Verordening (EU) nr. 53/2010 dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

Het WTECV raamt de biomassa van het bestand in zijn advies op ca. 51 350 ton. Gezien het voorstel van de Commissie van 29 juli 2009 voor een verordening tot vaststelling van een langetermijnplan voor het ansjovisbestand in de Golf van Biskaje en de daarop vissende visserijtakken[2] en aangezien in de effectbeoordeling die ten grondslag ligt aan dat voorstel, de meest recente beoordeling van de effecten van beslissingen inzake vangstmogelijkheden voor dit bestand is opgenomen, dient voor dit bestand een TAC te worden vastgesteld overeenkomstig het in dat voorstel opgenomen vangstvoorschrift. De TAC voor het visseizoen dat loopt van 1 juli 2010 tot 30 juni 2011, moet derhalve worden vastgesteld op 15 600 ton.

Op grond van artikel 2 van Verordening (EG) nr. 847/96 van 6 mei 1996 tot invoering van aanvullende voorwaarden voor het meerjarenbeheer van de TAC's en quota[3] moet worden bepaald in hoeverre de daarin vastgestelde maatregelen gelden voor het ansjovisbestand in de Golf van Biskaje.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo snel mogelijk goed te keuren teneinde de vissers in staat te stellen hun activiteiten voor het nieuwe visseizoen te plannen.