Toelichting bij COM(2010)405 - Ondertekening van een FLEGT-partnerschapsovereenkomst met Kameroen (illegale houtkap)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT)[1], dat de Raad in 2003 heeft goedgekeurd[2], omvat onder meer steun voor de houtproducerende landen, multilaterale samenwerking om de handel in illegaal hout te bestrijden, steun voor initiatieven van de particuliere sector en maatregelen voor het tegengaan van investeringen in activiteiten die illegaal kappen aanmoedigen. De hoeksteen van het actieplan is de sluiting van FLEGT-partnerschappen tussen de Europese Unie en houtproducerende landen om een einde te maken aan illegale houtkap. In 2005 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan Verordening (EG) nr. 2173/2005[3], waarbij een vergunningensysteem en een mechanisme worden ingesteld om te controleren of de houtproducten die in de Europese Unie worden ingevoerd aan de wettelijke eisen voldoen.

In december 2005 heeft de Raad richtsnoeren[4] opgesteld waarbij de Commissie werd opgedragen om met houtproducerende landen te onderhandelen over partnerschapsovereenkomsten tot uitvoering van het FLEGT-actieplan van de EU en met name ter bevordering van de handel en de invoer in de Unie van hout uit die landen dat aan de wettelijke eisen voldoet. De partnerschapsovereenkomst met Kameroen is de derde overeenkomst van dit type die tot stand is gekomen, na die met Ghana en de Republiek Congo.

De onderhandelingen tussen de Commissie en Kameroen zijn in november 2007 begonnen. In dat verband hebben sindsdien vier ontmoetingen en zestien technische videoconferenties plaatsgevonden. De Commissie werd tijdens de onderhandelingen bijgestaan door een aantal lidstaten. De Commissie heeft de Raad op de hoogte gehouden van de vorderingen door middel van regelmatige verslagen aan de Groep bossen en aan de EU-missiehoofden en -vertegenwoordigers in Ghana. Na elke onderhandelingsronde organiseerden de partijen openbare vergaderingen om alle belanghebbenden te informeren over de vorderingen. Daarnaast heeft Kameroen het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector sterk betrokken bij de ontwikkeling van de overeenkomst.

De overeenkomst bevat alle elementen die in de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad worden genoemd. In de overeenkomst worden met name het kader, de instellingen en de systemen voor het FLEGT-vergunningensysteem vastgelegd. In de bijlagen wordt beschreven hoe de toeleveringsketen zal worden gecontroleerd en wordt het juridische kader vastgesteld, evenals de eisen inzake onafhankelijke controle. Deze bepalingen zijn opgenomen in de bijlagen bij de overeenkomst, die een gedetailleerde beschrijving geven van de structuren waarmee de wettelijkheid van hout dat wordt ingevoerd met een FLEGT-vergunning wordt gewaarborgd. Kameroen heeft in uitgebreid overleg met de belanghebbenden bepaald welke wetgeving van toepassing is. Hierbij gaat het om wet- en regelgeving inzake kaprecht en bosbeheer, milieu-, vennootschaps- en arbeidsrecht, fiscale vereisten, de eerbiediging van de eigendoms-, pacht- en gebruiksrechten van de lokale gemeenschappen en andere sociale verplichtingen die in de bosbouwwetten zijn vastgelegd, alsmede regelgeving betreffende commerciële activiteiten en exportvereisten.

De overeenkomst gaat verder dan de beperkte lijst van producten van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 2173/2005 (hierna “FLEGT-verordening” genoemd) en omvat de handel in alle houtproducten. Kameroen verbindt zich ertoe een systeem op te zetten waardoor de Europese Unie de zekerheid heeft dat alle houtproducten uit Kameroen legaal geoogst en geproduceerd zijn en op positieve en duurzame wijze bijdragen tot de groei van het land.

In de overeenkomst wordt bepaald dat de invoer aan de grenzen van de Europese Unie zal worden gecontroleerd overeenkomstig de FLEGT-verordening en de uitvoeringsbepalingen daarvan (Verordening (EG) nr. 1024/2008). De overeenkomst bevat een beschrijving van de FLEGT-vergunning voor Kameroen, die overeenkomstig de uitvoeringsbepalingen is opgesteld.

Bij de overeenkomst wordt een mechanisme voor dialoog en samenwerking met de Europese Unie op het gebied van FLEGT ingesteld, dat bestaat uit de Gezamenlijke raad voor de tenuitvoerlegging en een raadgevend lichaam, het Gezamenlijk toezichtscomité. Ook worden de beginselen vastgelegd inzake inspraak van belanghebbenden, sociale waarborgen en transparantie bij het vaststellen van de effecten en verslaglegging.

Bij de overeenkomst worden een tijdschema en procedures vastgesteld voor de inwerkingtreding van de overeenkomst en de uitvoering van het vergunningensysteem. Kameroen zal zijn regelgeving en informatiebeheersysteem moderniseren en aanpassen en uitgebreidere controles van de toeleveringsketen opzetten, evenals onafhankelijke controles op de naleving van de wettelijke vereisten. Daarom zal het enkele jaren duren voor de systemen zijn ontwikkeld en getest en de regering, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector voldoende capaciteit voor deze taken hebben opgebouwd. Het FLEGT-vergunningensysteem moet begin 2012 volledig operationeel zijn. Het vergunningensysteem zal aan de hand van vooraf vastgestelde criteria worden getoetst voordat de EU de FLEGT-vergunningen zal beginnen te aanvaarden. De stappen en het proces op weg daarheen worden in de overeenkomst en de bijlagen beschreven.