Toelichting bij COM(2010)505 - Statistische registratie van het goederenvervoer over de weg

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Bij haar besluit van 1 april 1987[1] heeft de Commissie haar diensten opgedragen alle besluiten na maximaal tien wijzigingen te codificeren , waarbij zij erop wijst dat dit een minimumregel is en dat haar diensten ter wille van de duidelijkheid en het juiste begrip van de bepalingen ernaar zouden moeten streven de teksten waarvoor zij verantwoordelijkheid dragen, met nog kortere tussenpozen te codificeren.

2. De Commissie heeft een aanvang gemaakt met de codificatie van Verordening (EG) nr. 1172/98 van de Raad van 25 mei 1998 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg[2]. De nieuwe verordening moest de verschillende besluiten die erin zijn verwerkt[3], vervangen; dit voorstel liet de inhoud van de besluiten die worden gecodificeerd onverlet en beperkte zich er derhalve toe deze samen te voegen en daarin slechts de formele wijzigingen aan te brengen die voor de codificatie zelf vereist zijn.

3. Inmiddels is het Verdrag van Lissabon in werking getreden. Krachtens artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie kan de wetgever aan de Commissie de bevoegdheid overdragen om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van een wetgevingshandeling.

4. Verordening (EG) nr. 1172/98 bevat een aantal bepalingen ten aanzien waarvan een dergelijke bevoegdheidsdelegatie opportuun lijkt. De codificatie van Verordening (EG) nr. 1172/98 dient derhalve in een herschikking te worden omgezet teneinde daarin de nodige wijzigingen aan te brengen.

5. Dit voorstel voor een herschikking is opgesteld op basis van een voorafgaande consolidatie , in alle officiële talen, van Verordening (EG) nr. 1172/98 en de besluiten tot wijziging daarvan, met behulp van een gegevensverwerkingssysteem van het Bureau voor publicaties van de Europese Unie. Voor zover de artikelen zijn vernummerd, is het verband tussen de oude en de nieuwe nummering weergegeven in een concordantietabel die is opgenomen in bijlage IX bij de herschikte verordening.

ê 1172/98 (aangepast)