Toelichting bij COM(2010)21 - Sluiting van een overeenkomst met Kroatië betreffende de deelneming in het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

- Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) staat open voor deelneming door derde landen die het belang van de Unie en van haar lidstaten bij de doelstellingen en het werk van het Centrum delen, overeenkomstig artikel 21 van Verordening (EG) nr. 1920/2006 van het Europees Parlement en de Raad (herschikking).

- De Republiek Kroatië heeft in 2005 verzocht om te mogen deelnemen in het werk van het EWDD . Uitgaande van de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad van 11 juli 2006 werden de onderhandelingen met de Republiek Kroatië in juli 2009 succesvol afgesloten met de parafering van de overeenkomst. De overeenkomst werd vervolgens herzien om rekening te houden met de inwerkingtreding van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) en werd op 22 december 2009 door beide partijen geparafeerd.

- De inhoud van de ontwerpovereenkomst kan als volgt worden samengevat: de Republiek Kroatië zal deelnemen aan het werkprogramma van het Centrum en zal voldoen aan de verplichtingen van Verordening (EG) nr. 1920/2006 van het Europees Parlement en de Raad (herschikking). De Republiek Kroatië wordt aangesloten op het Europees Netwerk voor informatie over drugs en drugsverslaving (Reitox) en deelt gegevens met het EWDD, waarbij de gegevensbeschermingsvoorschriften van de Unie en de lidstaten in acht moeten worden genomen. De Republiek Kroatië draagt financieel bij tot de Unie om de kosten van haar deelname te dekken. De Republiek Kroatië heeft ook zonder stemrecht zitting in de raad van bestuur van het Centrum tot zij lid van de Europese Unie wordt. Het EWDD zal de Republiek Kroatië op dezelfde wijze behandelen als de bestaande lidstaten wat betreft de aansluiting op het Europees Netwerk voor informatie over drugs en drugsverslaving (Reitox) en het ter beschikking stellen van personeel.

- De overeenkomst wordt gesloten voor onbepaalde tijd totdat de Republiek Kroatië lid wordt van de Europese Unie.

- Artikel 218, lid 6, onder a), punt v), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie bepaalt dat de Raad in geval van overeenkomsten betreffende gebieden waarop de gewone wetgevingsprocedure van toepassing is, het besluit houdende sluiting van de overeenkomst vaststelt na goedkeuring door het Europees Parlement.

- De Commissie beveelt de Raad derhalve aan na de goedkeuring door het Europees Parlement, een besluit vast te stellen houdende sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Kroatië betreffende de deelneming van de Republiek Kroatië aan de werkzaamheden van het EWDD.