Toelichting bij COM(2010)619 - Standpunt EU in de ACS-EG-Raad van Ministers betreffende de status van Equatoriaal-Guinea met betrekking tot de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Equatoriaal-Guinea is altijd partij geweest bij de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou (Benin) op 23 juni 2000 (hierna de 'ACS-EG-partnerschapsovereenkomst' genoemd).

Tezamen met de andere ACS-landen ondertekende Equatoriaal-Guinea op 25 juni 2005 in Luxemburg de ACS-EG-overeenkomst tot wijziging van de partnerschapsovereenkomst (hierna de 'herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst' genoemd).

Overeenkomstig artikel 93, lid 3, trad de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst op 1 juli 2008 in werking, na ratificatie van de herziening door de EU en haar lidstaten en twee derde van de ACS-staten. In artikel 93, lid 4, van deze overeenkomst is bepaald dat een ondertekenende ACS-staat die de ratificatieprocedures niet heeft voltooid op de dag dat de overeenkomst in werking treedt, dit nog slechts kan doen binnen twaalf maanden na die datum. Na het verstrijken van deze termijn moet de ondertekenende staat de toetredingsprocedure volgen als beschreven in artikel 94.

Op 12 september 2008 heeft Equatoriaal-Guinea de akte van goedkeuring van de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst nedergelegd, met een voorbehoud ten aanzien van artikel 11, lid 6, dat gaat over het Internationale Strafhof. De Europese Unie en de lidstaten hebben deze ratificatie onder voorbehoud bij brief van 19 december 2008 afgewezen. De ratificatie is dan ook niet als geldig aanvaard.

Obiang Nguema, de president van de Republiek Equatoriaal-Guinea, had aangekondigd dat hij van plan was de akte van goedkeuring van de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst zonder voorbehoud in te dienen voor de uiterste termijn van 30 juni 2009, maar het parlement heeft laten weten door juridische problemen niet de vereiste toestemming te kunnen geven om de overeenkomst zonder voorbehoud te ratificeren. Sindsdien heeft het parlement het dossier niet meer behandeld.

Bij brief van 21 mei 2010 aan het secretariaat-generaal van de Raad van de EU heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Equatoriaal-Guinea, Micha Ondo Bilo, de EU laten weten dat Equatoriaal-Guinea van plan was toe te treden tot de herziene ACS-EG-partnerschapsovereenkomst volgens artikel 94 van de overeenkomst. In afwachting van de afronding van de toetredingsprocedure vraagt Equatoriaal-Guinea om als waarnemer te mogen deelnemen aan de gezamenlijke instellingen die zijn opgericht bij de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst. De status van waarnemer zou moeten worden toegekend tot het moment waarop de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea de akte van toetreding kunnen indienen, dat wil zeggen tot en met 30 april 2011.

De EU zou een positief standpunt moeten innemen ten aanzien van dit verzoek, dat dan zal worden goedgekeurd in een formeel besluit van de gezamenlijke ACS-EG-Raad van Ministers.

Overeenkomstig artikel 218, lid 10, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie zal het Europees Parlement in kennis worden gesteld.

Daarom stelt de Commissie voor dat de Raad het bijgevoegde besluit goedkeurt.