Toelichting bij COM(2010)699 - Ondertekening van de partnerschapsovereenkomst met Vietnam

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In mei 2007 werd de Commissie door de Raad gemachtigd om over een kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking te onderhandelen met Vietnam, gebaseerd op de machtiging van november 2004 voor onderhandelingen met Thailand, Indonesië, Singapore, de Filipijnen, Maleisië en Brunei. De onderhandelingen met Vietnam gingen in november 2007 in Hanoi van start. Beide partijen parafeerden de kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking op 4 oktober 2010 in Brussel na bekrachtiging van de resultaten van de onderhandelingen door het Coreper.

De kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking met Vietnam is de derde overeenkomst die het afgelopen jaar met een ASEAN-land is gesloten, na Indonesië en de Filipijnen. Deze kaderovereenkomst vervangt het bestaande wettelijke kader van de overeenkomst uit 1995 tussen de Europese Gemeenschap en Vietnam en de samenwerkingsovereenkomst uit 1980 tussen de Europese Economische Gemeenschap en de lidstaten van de ASEAN, die in 1999 tot Vietnam was uitgebreid.

Deze overeenkomst met Vietnam is een verdere stap naar een grotere politieke en economische betrokkenheid van de EU in Zuidoost-Azië. De overeenkomst beslaat de gebruikelijke politieke clausules van de EU inzake de mensenrechten, het Internationale Strafhof, massavernietigingswapens, handvuurwapens en lichte wapens, terrorismebestrijding, en geeft uitvoering aan het EU-beleid inzake belastingen en migratie. De kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking biedt de basis voor een meer doeltreffend engagement van de EU en haar lidstaten ten bate van Vietnam op het gebied van ontwikkeling, handel, economie en justitie. Zij beslaat gebieden als gezondheid, milieu, klimaatverandering, energie, onderwijs en cultuur, arbeid, werkgelegenheid en sociale zaken, wetenschap en technologie en vervoer. Voorts komen in de overeenkomst juridische samenwerking, het witwassen van geld, het financieren van terrorisme, de georganiseerde misdaad en corruptie aan de orde. De overeenkomst bestrijkt ook gebieden die speciaal voor Vietnam belangrijk zijn, zoals samenwerking inzake de mensenrechten en de rechtsstaat, alsook inzake oorlogsresten en de preventie van natuurrampen.

Ten slotte zal de sluiting van de kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking het opzetten en de sluiting vergemakkelijken van een vrijhandelsovereenkomst met Vietnam overeenkomstig de doelstelling van de EU om een samenhangend economisch en politiek kader te creëren voor de betrekkingen tussen de EU en de ASEAN-landen.