Toelichting bij COM(2007)326 - Financiële informatie over de Europese Ontwikkelingsfondsen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007DC0326R(01)

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement - Financiële informatie over de Europese Ontwikkelingsfondsen /* COM/2007/0326 def./2 */


nl

Brussel, 18.6.2007

COM(2007) 326 definitief/2

CORRIGENDUM

Annule et remplace la page de couverture du

COM(2007) 326 final du 13.6.2007 pour cause

d'erreur de référence. Concerne les versions PT,

1.

SV, MT, PL, SK, SL, RO et NL


MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

Financiële informatie over de Europese Ontwikkelingsfondsen

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

Financiële informatie over de Europese Ontwikkelingsfondsen

Voorwoord

Dit document zal aan de ontwerpbegroting voor 2008 worden gehecht, overeenkomstig de afspraken van 1979 in het kader van de begrotingsprocedure.

In artikel 8, lid 3, van het financieel reglement van 27 maart 2003 van toepassing op het negende Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) wordt bepaald dat dit document uiterlijk op 15 juni ter beschikking van de Raad moet worden gesteld en dat deze informatie als basis voor een tussentijdse raming van de vastleggingen en betalingen dient.

Zoals in de voorgaande jaren komen in dit document aan de orde:

– de stand van de uitvoering van de Europese Ontwikkelingsfondsen (zesde t/m negende) per 31.12.2006;

– de ramingen betreffende de financiële uitvoering voor het lopende begrotingsjaar;

– de uitgavenramingen voor het begrotingsjaar 2008.

Wat de financiering van de EOF’s betreft, geldt dat de bijdragen voor de instrumenten van het negende EOF die door de Europese Investeringsbank EIB worden beheerd (investeringsfaciliteit en rentesubsidies), door de lidstaten rechtstreeks aan de EIB worden overgemaakt. Voor alle overige instrumenten (met inbegrip van instrumenten die vroeger door de EIB werden beheerd, zoals risicokapitaal en rentesubsidies) geldt dat de bijdragen aan de Commissie worden gestort.

Tenzij anders is aangegeven, zijn de bedragen van de vastleggingen en de betalingen in deze mededeling brutobedragen, d.w.z. vóór aftrek van vrijmakingen en vorderingen. Deze aanpak is in overeenstemming met de praktijk die voor de algemene begroting van de Unie geldt.

Inleiding



De Commissie en de EIB hebben voor alle ACS-landen i en LGO’s i de ramingen van de vastleggingen en betalingen voor de begrotingsjaren 2007 en 2008 geactualiseerd. Om twee redenen is bijzondere aandacht besteed aan de raming van de betalingen: enerzijds om de lidstaten te helpen zo precies mogelijke bedragen te reserveren op hun nationale begroting, en anderzijds om te garanderen dat er voldoende financiële middelen voor het EOF beschikbaar zijn zodat er geen kastekorten ontstaan. Overeenkomstig artikel 8 van het financieel reglement van toepassing op het negende EOF i zullen deze ramingen in de mededeling van oktober 2007 worden herzien.

Overeenkomstig de gemeenschappelijke verklaring die bij de goedkeuring van het financieel reglement van het negende EOF werd afgelegd, bestaat dit document hoofdzakelijk uit tabellen, met enkele toelichtingen noodzakelijk voor een juiste interpretatie.

Onderstaande grafiek geeft een algemeen beeld van de ontwikkeling van de vastleggingen en betalingen in het verleden en de verwachte ontwikkelingen voor 2007/2008 (Commissie en EIB). De structureel stijgende trend in de betalingen vanaf 2000 komt hierin duidelijk tot uiting.

[afbeelding - zie origineel document]

- - - Vastleggingen; ―Betalingen


2.

1. Stand van de uitvoering van de Europese Ontwikkelingsfondsen op 31 december 2006


3.

1.1. Beschikbare middelen op 31 december 2006


Bijlage 1 bevat een algemeen overzicht van de toewijzingen in het kader van de EOF’s (zesde t/m negende) voor de Commissie en de EIB aan het einde van het jaar 2006, van de vastgelegde bedragen en de betaalde bedragen. Van het saldo dat nog niet is vastgelegd (3 607 miljoen euro) zal 3 163 miljoen euro door de Commissie vóór het einde van 2007 worden vastgelegd.

In tegenstelling tot elders in het document zijn de hierboven genoemde bedragen en deze opgenomen in bijlage 1 nettobedragen, dat wil zeggen na aftrek van vrijmakingen en vorderingen, wat nodig is om de omvang van de beschikbare middelen te kunnen bepalen.

1.2. Uitvoering van de EOF’s in 2006 (vastleggingen en betalingen)

In bijlage 2 worden de vastleggingen en betalingen per instrument gegeven en vergeleken met de cijfers van 2005.

In bijlage 3 wordt de werkelijke uitvoering in 2006 vergeleken met de ramingen van oktober 2006. Beide instellingen hebben hun ramingen verwezenlijkt. Er wordt opgemerkt dat de Commissie haar doelstellingen sinds oktober 2005 nauwelijks had gewijzigd.

4.

1.3. Afroepingen van bijdragen in 2006


Bijlage 4 toont de geraamde en de gerealiseerde financiële situatie. Er wordt aan herinnerd dat de betalingen die zijn verricht in het kader van het Stabex-instrument of van de speciale maatregelen voor de Democratische Republiek Congo niet in deze tabel zijn opgenomen. Deze uitgaven zijn immers betaald via speciale rekeningen waarop de lidstaten reeds het nodige geld hadden gestort.

De Commissie sloot 2006 af met een kassaldo van ongeveer 131 miljoen euro i. Dat bedrag ligt hoger dan verwacht (74 miljoen euro). Op 31 december 2006 waren echter aanzienlijke betalingen ten belope van 110 miljoen euro geïnitieerd, tegen 23 miljoen euro het jaar voordien. De Commissie had de 131 miljoen euro overigens volledig nodig voor de periode tussen 1 januari en 21 januari 2007, de dag waarop de eerste tranche van de bijdragen 2007 normaal gezien werd gestort.

5.

2. Raming betreffende de financiële uitvoering (vastleggingen en betalingen) voor de begrotingsjaren 2007 en 2008


De nieuwe ramingen zijn opgenomen in bijlage 3.

Op te merken valt:

De betalingen voor 2007 zijn zowel door de Commissie als door de EIB aanzienlijk opgetrokken.

(a) De stijging is in het geval van de Commissie te verklaren door:

– het positieve effect van de decentralisatie: nadat dit proces in 2005 was voltooid, werden in 2006 meer contracten gegund dan verwacht (een stijging van meer dan 20% ten opzichte van 2005), wat zal leiden tot meer betalingen dan de ramingen voor 2007;

– de eindevaluatie van het negende EOF en de beslissingen tot herschikking van de middelen die werden genomen. Dit uit zich normaal gesproken reeds in 2007 in aanvullende betalingen (bijvoorbeeld ten gunste van de vredesfaciliteit).

– vooruitgang, groter dan werd verwacht, van de programma’s in bepaalde risicolanden.

(b) Ook de EIB neemt nota van een snellere stijging dan werd verwacht. Dit is enerzijds te verklaren door het feit dat een aantal sinds 2003 ondertekende projecten de actieve uitvoeringsfase bereiken en, anderzijds, door een uitgesproken verhoging van de afgesloten leningen in 2006, met name ten gunste van de particuliere sector.

Aangezien er in 2008 een nieuw EOF ten uitvoer wordt gelegd, zijn de ramingen uiteraard minder betrouwbaar dan gewoonlijk. Dit geldt in het bijzonder voor de vastleggingen waarvoor de raming momenteel nog steeds globaal is. De huidige cijfers zijn gebaseerd op de veronderstelling dat het tiende EOF op 1 januari 2008 in werking treedt.

6.

3. Raming van de financiële toestand voor 2007 en 2008


De nieuwe ramingen zijn opgenomen in bijlage 4. Over deze tabel kunnen de volgende opmerkingen worden gemaakt:

· Om het hoofd te kunnen bieden aan de verwachte toename van de betalingen in 2007, heeft de EIB in mei 2007 verzocht een aanvullende bijdrage van 80 miljoen euro te storten. Aangezien de Raad dit heeft geweigerd, werd dit bedrag opgenomen in het voorstel voor de tweede tranche. Het bedrag van de derde tranche is momenteel bevestigd.

· Wat de Commissie betreft, zouden de totale bijdragen stijgen van 2 640 tot 2 935 miljoen euro. De Commissie stelt een tweede tranche voor van 1 050 miljoen euro, dit is 200 miljoen euro meer dan in oktober werd geraamd. Op basis van de huidige raming zou de derde tranche 385 miljoen euro bedragen.

· De bijdragen voor 2008 worden voorlopig op 3 672 miljoen euro geraamd.

Bijlage 1: Geconsolideerde staat van de EOF’s (6e t/m 9e) voor de ACS-landen en de LGO’s - 31 december 2006 (miljoen euro)

7.

Toewijzingen Vastleggingen Betalingen


COMMISSIE

Nationale en territoriale programma’s 15 15 14

8.

Rentesubsidies


Risicodragend kapitaal (6e t/m 8e EOF) 2 2 2

Structurele aanpassingsfaciliteit 2 2 2

Noodhulp

Vluchtelingenhulp

Stabex 3 3 3

Sysmin

Schuldverlichting (7e en 8e EOF) 1 1 1

Rentebaten

Overdracht uit het 4e en 5e EOF

Subtotaal - Lomé 28 28 26

Deel A 9 8 3

Deel B 1 1

Regionale toewijzing

Intra-ACS-toewijzing 2 2

COB i, TCLP i en PPV i

Studies en TB i voor de LGO’s

9.

Kosten tenuitvoerlegging


Speciale bijstand DRCongo

Diverse ontvangsten

Overdracht uit 6e EOF

Reserves

Subtotaal Cotonou 16 13 4

Totaal Commissie 44 41 31

EIB

Rentesubsidies

Investeringsfaciliteit 2 1

Totaal EIB 1

Voorwaardelijk miljard

ALGEMEEN TOTAAL (6e t/m 9e EOF) 46 43 31

De in de tabel opgenomen cijfers zijn nettocijfers, dat wil zeggen dat er rekening is gehouden met de geannuleerde toewijzingen en met de ontvangen vorderingen.


10.

Bijlage 2



Uitgaven per instrument voor de jaren 2005 en 2006

miljoen euro

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]



11.

Vastleggingen Betalingen Vastleggingen Betalingen


COMMISSIE

12.

6e t/m 8e EOF


Indicatieve programma’s - 887. - 612,

Exclusief indicatieve programma’s

Rentesubsidies - 0, - 1,

Noodhulp - 1, - 0,

Vluchtelingenhulp - 9, - 8,

Risicodragend kapitaal - 60, - 63,

Delfstoffen - 15, - 16,

Stabex 8. 70, 9. 189,

Structurele aanpassingsfaciliteit - 15 , - 1,

Resterende middelen 4e en 5e EOF - 5, - 1,

Kosten tenuitvoerlegging - 1, - 0,

Subtotaal 8. 1 069, 9. 893,

|

13.

9e EOF en overgangsmaatregelen


Deel A 2 806, 950, 1 744, 1 240,

Deel B 288, 192, 353, 154,

Regionale projecten 217, 23, 222, 49,

Projecten intra-ACS, Cotonou 143, 131, 1 037, 431,

Kosten tenuitvoerlegging Democratische Republiek Congo 7,30, 54,089, 21,016, 5,915,

Resterende middelen 6e EOF 4,

Overige 40, 33, 4, 31,

Subtotaal 3 502, 1 475, 3 398, 1 933,

|

Totaal beheerd door de Commissie 3 511, 2 544, 3 407, 2 826,

14.

DE EIB (9e EOF)


Investeringsfaciliteit + rentesubsidies 508, 159, 628, 236,

TOTAAL EOF 4 019, 2 703, 4 036, 3 062,

Bijlage 3 – Vastleggingen in 2006 en ramingen voor 2007 en 2008 (miljoen euro)



Mededeling oktober 2006 * Gerealiseerd bedrag Mededeling oktober 2006 * Herzien Mededeling oktober Herzien

Regio’s

15.

Oost-Afrika


West-Afrika

Centraal-Afrika

Caraïbisch gebied

Stille Oceaan

Zuid-Afrika

Subtotaal 2. 2. 2. 2.

16.

Overige


Vredesfaciliteit

Waterfaciliteit

Schuldverlichting (HIPC)

Overige

Totaal Commissie 3. 3. 3. 3. 2. 2.

17.

Investeringsfaciliteit


Rentesubsidies

Totaal instrumenten EIB 9e EOF

TOTAAL 4. 4. 3. 3. 3. 3.

* rekening houdende met de bijwerking van de cijfers die tijdens de besprekingen in de Raad van november 2006 door de EIB werd meegedeeld.


18.

Bijlage 3 (vervolg)- Betalingen in 2006 en ramingen voor 2007 en 2008 (miljoen euro)




Mededeling oktober 2006 * Gerealiseerd bedrag Mededeling oktober 2006 * Herzien Mededeling oktober Herzien

Regio’s

19.

Oost-Afrika


West-Afrika

Centraal-Afrika

Caraïbisch gebied

Stille Oceaan

Zuid-Afrika

Alle regio’s 6e, 7e en 8e EOF - - - -

Subtotaal 2. 2. 2. 2. 2.

20.

Overige


Vredesfaciliteit

Waterfaciliteit

Risicodragend kapitaal **

21.

Schuldverlichting (HIPC)


Overige

SUBTOTAAL 2. 2. 2. 3. 3.

22.

Stabex


DRCongo

Totaal Commissie 2. 2. 2. 3. 3. 3.

23.

Investeringsfaciliteit


Rentesubsidies

Totaal instrumenten EIB 9e EOF

TOTAAL 2. 3. 3. 3. 3. 3.

* rekening houdende met de bijwerking van de cijfers die tijdens de besprekingen in de Raad van november 2006 door de EIB werd meegedeeld.

** inclusief de rentesubsidies


Bijlage 4 – Financiële situatie in 2006 en ramingen voor 2007 en 2008 – m.u.v. Stabex en speciale rekening DRCongo*** (miljoen euro)

| Mededeling oktober Herzien

| Commissie EIB TOTAAL Commissie EIB TOTAAL

| 9e EOF 9e EOF

[afbeelding - zie origineel document]

[afbeelding - zie origineel document]

Saldo per 31.12. 138* 138*

24.

Bijdragen voor 2005, gestort in


Bijdragen voor 2006 waarvan: 2 2 2 2

Eerste tranche 1 1 1 1

Tweede tranche 1 . 1

Derde tranche

Vorderingen, rente en overige

Betalingen -2 - -2 -2 - -2

Saldo per 31.12. 131**

25.

Bijdragen voor 2007 waarvan 2 2 2 3


Eerste tranche 1 1 1 1

Tweede tranche 1 1

Derde tranche

Vorderingen, rente en overige

Betalingen -2 - -3 -3 - -3

Saldo per 31.12.

Bijdragen voor 3 3

Vorderingen, rente en overige

Betalingen -3 - -3

Saldo per 31.12.

* excl. 1,4 miljoen euro bijdragen voor 2006

** excl. 3,5 miljoen euro bijdragen voor 2007

*** beschikbare bedragen voor operationele doeleinden


26.

Bijlage 5


BIJDRAGEN AAN HET EOF VOOR HET BEGROTINGSJAAR 2007 (in euro)

LAND SLEUTEL Eerste tranche Tweede tranche Derde tranche TOTAAL

| overgemaakt aan overgemaakt aan over te maken aan over te maken aan over te maken aan over te maken aan van de

% de EIB de Commissie de EIB de Commissie de EIB de Commissie tranches

DUITSLAND 23, 16.352. 350.400. 44.384. 245.280. 10.512. 89.936. 756.864.

BELGIË 3, 2.744. 58.800. 7.448. 41.160. 1.764. 15.092. 127.008.

DENEMARKEN 2, 1.498. 32.100. 4.066. 22.470. 963. 8.239. 69.336.

SPANJE 5, 4.088. 87.600. 11.096. 61.320. 2.628. 22.484. 189.216.

FRANKRIJK 24, 17.010. 364.500. 46.170. 255.150. 10.935. 93.555. 787.320.

GRIEKENLAND 1, 875. 18.750. 2.375. 13.125. 562. 4.812. 40.500.

IERLAND 0, 434. 9.300. 1.178. 6.510. 279. 2.387. 20.088.

ITALIË 12, 8.778. 188.100. 23.826. 131.670. 5.643. 48.279. 406.296.

LUXEMBURG 0, 203. 4.350. 551. 3.045. 130. 1.116. 9.396.

NEDERLAND 5, 3.654. 78.300. 9.918. 54.810. 2.349. 20.097. 169.128.

PORTUGAL 0, 679. 14.550. 1.843. 10.185. 436. 3.734. 31.428.

VERENIGD KONINKRIJK 12, 8.883. 190.350. 24.111. 133.245. 5.710. 48.856. 411.156.

OOSTENRIJK 2, 1.855. 39.750. 5.035. 27.825. 1.192. 10.202. 85.860.

FINLAND 1, 1.036. 22.200. 2.812. 15.540. 666. 5.698. 47.952.

ZWEDEN 2, 1.911. 40.950. 5.187. 28.665. 1.228. 10.510. 88.452.

TOTAAL 100, 70.000. 1.500.000. 190.000. 1.050.000. 45.000. 385.000. 3.240.000.

--------------------------------------------------