Toelichting bij SEC(2010)972 - AANBEVELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD om de Commissie te machtigen onderhandelingen te openen met Turkmenistan over aanpassing van de partnerschapsovereenkomst met Turkmenistan in verband met de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (PSO) tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Turkmenistan, anderzijds, is op 25 mei 1998 in Brussel ondertekend, maar nog niet in werking getreden.

2. Aangezien de overeenkomst is ondertekend vóór de uitbreiding van de Europese Unie met de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek op 1 mei 2004 en met de Republiek Bulgarije en Roemenië op 1 januari 2007, moet een protocol bij de PSO worden opgesteld op grond waarvan de twaalf nieuwe lidstaten tot de PSO kunnen toetreden zodra deze in werking treedt.

3. Overeenkomstig artikel 6 van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek en de aanpassing van de Verdragen waarop de Europese Unie is gegrond (PB L 236 van 2006, hierna “Toetredingsakte” genoemd) dient voor de toetreding van de genoemde tien nieuwe lidstaten tot de PSO met Turkmenistan een protocol bij die overeenkomst te worden gesloten. Artikel 6, lid 2, voorziet in een vereenvoudigde procedure, waarbij het protocol wordt gesloten door de Raad van de Europese Unie, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en het betrokken derde land.

4. Op grond van de machtiging die de Raad haar op 23 oktober 2006 had verleend, heeft de Commissie, namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, met Turkmenistan onderhandelingen gevoerd over een protocol bij de PSO om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie. Dat protocol is echter nog niet gesloten.

5 Rekening houdend met het reeds tot stand gekomen protocol betreffende de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de PSO zal de Commissie namens de Europese Unie onderhandelingen voeren over een toetredingsprotocol op basis van door de Raad met eenparigheid van stemmen goedgekeurde onderhandelingsrichtsnoeren en in overleg met een comité van vertegenwoordigers van de lidstaten. Zij zal met het oog op de sluiting een ontwerp van het protocol aan de Raad doen toekomen.

6. Wat het tijdschema betreft, dienen de onderhandelingen met spoed te worden afgesloten, zodat het protocol tot aanpassing van de PSO zo snel mogelijk in werking kan treden, voordat de ratificatie van de PSO is voltooid.

B. AANBEVELING

De Commissie beveelt derhalve de Raad aan:

- de Commissie te machtigen namens de Europese Unie met Turkmenistan onderhandelingen te voeren over een protocol tot aanpassing van de op 25 mei 1998 in Brussel ondertekende Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Turkmenistan, anderzijds, in verband met de toetreding van de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek tot de Europese Unie, op basis van de aangehechte onderhandelingsrichtsnoeren en met inachtneming van het reeds tot stand gekomen protocol betreffende de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië;

- COEST aan te wijzen als het speciale comité van vertegenwoordigers van de lidstaten dat de Commissie bij haar taak moet bijstaan; en

- de aangehechte onderhandelingsrichtsnoeren vast te stellen.

BIJLAGE

Richtsnoeren voor de onderhandelingen over de aanpassing van de Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Turkmenistan, anderzijds, in verband met de toetreding van de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek tot de Europese Unie

1. Algemene doelstelling

Aanpassing van de Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (hierna “PSO” genoemd) in verband met de toetreding van de nieuwe lidstaten die op 1 mei 2004 tot de EU zijn toegetreden.

2. Inhoud van het protocol

De nieuwe lidstaten die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden, treden toe tot de PSO met Turkmenistan. Het protocol voorziet in de technische aanpassing van de PSO die noodzakelijk is in verband met de toetreding van tien nieuwe partijen; daarbij wordt rekening gehouden met het reeds tot stand gekomen protocol betreffende de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië.

3. Tijdschema

De onderhandelingen dienen met spoed te worden afgesloten, zodat het protocol in werking kan treden voordat de ratificatie van de PSO met Turkmenistan is voltooid.


NL NL