Toelichting bij COM(2010)772 - Regels voor de uitvoering van een vrijwillige modulatie van de betalingen in het kader van het landbouwbeleid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Aanpassing aan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)

In het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ("het Verdrag") wordt een onderscheid gemaakt tussen op grond van artikel 290, lid 1, van het Verdrag aan de Commissie overgedragen bevoegdheden om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiƫle onderdelen van de wetgevingshandeling ("gedelegeerde handelingen") en op grond van artikel 291, lid 2, van het Verdrag aan de Commissie overgedragen bevoegdheden om eenvormige voorwaarden vast te stellen ter uitvoering van juridisch bindende handelingen van de Unie (zulks via 'uitvoeringshandelingen').

Bij gedelegeerde handelingen draagt de wetgever aan de Commissie de bevoegdheid over om quasiwetgevingshandelingen vast te stellen. Bij uitvoeringshandelingen is de context heel anders. De lidstaten dragen namelijk in beginsel zelf zorg voor de uitvoering van juridisch bindende handelingen van de Europese Unie. Indien voor de uitvoering van de juridisch bindende handeling echter eenvormige voorwaarden nodig zijn, mag de Commissie deze voorwaarden vaststellen. Dit doet zij via een uitvoeringshandeling.

In het kader van de aanpassing van Verordening (EG) nr. 378/2007 aan de nieuwe regels van het Verdrag zijn de huidige uitvoeringsbevoegdheden van de Commissie ingedeeld op basis van deze nieuwe filosofie. Daarbij is gebleken dat bij deze verordening alleen bevoegdheden aan de Commissie zijn verleend om uitvoeringshandelingen vast te stellen.

In verband met de nodige aanpassingen is een ontwerp-voorstel tot wijziging van Verordening (EG) nr. 378/2007 uitgewerkt. Daarin bepaalt de wetgever de algemene beginselen, de berekeningsmethoden, de toepassing op regionaal niveau en de besteding van de gemoduleerde bedragen.

De lidstaten zijn overeenkomstig artikel 291 van het Verdrag verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling die de wetgever heeft ingesteld. Wel moet de regeling inzake een vrijwillige modulatie op uniforme wijze worden toegepast. Daarom verleent de wetgever de Commissie de artikel 291, lid 2, van het Verdrag bedoelde bevoegdheden om de nettobedragen die uit de vrijwillige modulatie voortvloeien (artikel 4, lid 1) vast te stellen en om uitvoeringsvoorschriften voor de integratie van de vrijwillige modulatie in de programmering van de plattelandsontwikkeling (artikel 6, onder a)) en voor het financiƫle beheer van de vrijwillige modulatie (artikel 6, onder b)) vast te stellen.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Het was niet nodig belanghebbende partijen te raadplegen en er behoefde ook geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Een effectbeoordeling was niet nodig.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Specificatie van gedelegeerde en uitvoeringshandelingen van de Commissie in Verordening (EG) nr. 378/2007 van de Raad en vaststelling van de desbetreffende goedkeuringsprocedure voor deze handelingen.

Rechtsgrondslag



Artikel 43 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel is in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: een verordening van het Europees Parlement en de Raad. Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: een verordening moet worden gewijzigd bij een verordening.

3.

Gevolgen voor de begroting



De voorgestelde maatregel brengt geen extra uitgaven voor de Unie mee.