Toelichting bij COM(2010)780 - Standpunt van de EU betreffende de tenuitvoerlegging van artikel 98 van de associatieovereenkomst met Algerije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De associatieovereenkomsten vormen de rechtsgrondslag voor de betrekkingen tussen de Europese Unie en de landen van het zuidelijke Middellandse Zeegebied.

2. De groeiende technische complexiteit van de betrekkingen van de EU met de landen van het zuidelijke Middellandse Zeegebied, die voortvloeit uit de tenuitvoerlegging van de Euro-mediterrane overeenkomsten, vereist dat het functioneren van de instellingen van deze overeenkomsten wordt aangepast. Daartoe zijn subcomités ingesteld bij de associatiecomités in het kader van de Euro-mediterrane overeenkomsten, die toezicht houden op de tenuitvoerlegging van de prioriteiten van het partnerschap en de harmonisatie van de wetgeving.

3. De associatieovereenkomst tussen de EU en Algerije is op 1 september 2005 in werking getreden. Tot dusver zijn bij het associatiecomité zes subcomités ingesteld: het subcomité Industrie, handel en diensten, het subcomité Vervoer, milieu en energie, het subcomité Informatiemaatschappij, onderzoek, innovatie, onderwijs, audiovisuele media en cultuur, het subcomité Landbouw en visserij, het subcomité Justitie en binnenlandse zaken en het subcomité Douanesamenwerking. Daarnaast is ook een werkgroep voor sociale zaken ingesteld.

4. De politieke dialoog, de veiligheid en de mensenrechten zijn een integrerend en wezenlijk onderdeel van het kader dat de betrekkingen tussen de Europese Unie en Algerije door middel van de associatieovereenkomst regelt, en zijn tevens belangrijke elementen van de betrekkingen van de EU met haar partners in het Middellandse Zeegebied in de regionale context van het Europees-mediterrane partnerschap.

5. In deze context stelt de Commissie voor, overeenkomstig de intentie van de Associatieraad EU–Algerije bij de vaststelling van Besluit nr. 3/2007 tot oprichting van subcomités van het Associatiecomité en van een werkgroep sociale zaken, om officieel een nieuw subcomité Politieke dialoog, veiligheid en mensenrechten in te stellen naast de reeds bestaande subcomités en werkgroepen.

6. Organisatorisch zal het voorzitterschap van het subcomité wat de EU betreft worden bekleed door een vertegenwoordiger van de Europese dienst voor extern optreden, in nauwe samenwerking met de Europese Commissie.

7. De doelstelling, de onderwerpen waarmee het subcomité zich bezighoudt, en de uitvoeringsbepalingen zijn opgenomen in het aangehechte reglement van orde. De taakomschrijving en het reglement van orde van het subcomité zijn besproken met de Algerijnse autoriteiten.