Toelichting bij COM(2010)784 - Gemeenschappelijke fiscale regeling voor moedermaatschappijen en dochterondernemingen uit verschillende lidstaten (Herschikking)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Bij haar besluit van 1 april 1987[1] heeft de Commissie haar diensten opgedragen alle besluiten na maximaal tien wijzigingen te codificeren , waarbij zij erop wijst dat dit een minimumregel is en dat haar diensten ter wille van de duidelijkheid en het juiste begrip van de bepalingen ernaar zouden moeten streven de teksten waarvoor zij verantwoordelijkheid dragen, met nog kortere tussenpozen te codificeren.

2. De Commissie heeft een aanvang gemaakt met de codificatie van Richtlijn 90/435/EEG van de Raad van 23 juli 1990 betreffende de gemeenschappelijke fiscale regeling voor moedermaatschappijen en dochterondernemingen uit verschillende lidstaten[2] en het desbetreffende voorstel bij de wetgever ingediend[3]. De nieuwe richtlijn moest de verschillende besluiten die erin zijn verwerkt[4] vervangen.

3. In de loop van de wetgevingsprocedure werd door het Europees Parlement en de Raad aangevoerd dat de bewoordingen van artikel 4, lid 3, tweede alinea, van Richtlijn 90/435/EEG, zoals opgenomen in artikel 4, lid 5, van het codificatievoorstel, zouden kunnen worden opgevat als een secundaire rechtsgrondslag. Gelet op het arrest van het Hof van Justitie van 6 mei 2008 in zaak C-133/06, werd ter vermijding van alle twijfel en in het belang van de rechtszekerheid door beide instellingen om een herformulering van die bepaling in het codificatievoorstel verzocht. Daar een dergelijke herformulering een inhoudelijke wijziging zou inhouden en daarmee verder zou gaan dan loutere codificatie, werd het noodzakelijk geacht punt 8[5] van het Interinstitutioneel Akkoord van 20 december 1994 voor een versnelde werkmethode voor de officiële codificatie van wetteksten, toe te passen, gelet op de gemeenschappelijke verklaring ten aanzien van dat punt[6].

4. De in artikel 4, lid 5, van het codificatievoorstel aan te brengen wijziging betreft de invoeging van woorden die duidelijk maken dat de aldaar bedoelde bepalingen door de Raad worden vastgesteld overeenkomstig de in het Verdrag neergelegde procedure.

5. De codificatie van Richtlijn 90/435/EEG moet daarom worden omgezet in een herschikking teneinde de noodzakelijke wijziging te kunnen opnemen.

ê 90/435/EEG (aangepast)