Toelichting bij COM(2011)103 - Sluiting van het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In 2006 hebben de regeringen van Australiƫ, Chili en Nieuw-Zeeland het initiatief genomen voor internationaal overleg over de oprichting van de Regionale Organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Het doel van dit overleg was samen te werken om, volgens het internationaal recht en rekening houdend met de beste praktijken, de leemtes te vullen op het vlak van de internationale instandhouding en het internationale beheer van niet over grote afstanden trekkende visbestanden in gebieden op volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan en in die gebieden de biodiversiteit in het mariene milieu te beschermen.

De Europese Unie heeft visserijbelangen in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan en moet bijgevolg overeenkomstig het VN-zeerechtverdrag met de andere belanghebbende partijen samenwerken bij het beheer en de instandhouding van de bestanden in die regio.

De Unie heeft vanaf het begin aan dit proces deelgenomen en heeft een actieve en constructieve rol gespeeld. De tekst van het verdrag is in november 2009 goedgekeurd en staat sinds 1 februari 2010 open voor ondertekening. Op 26 juli 2010 heeft de Unie de verdragstekst ondertekend overeenkomstig het op 24 juni 2010 aangenomen Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van de visbestanden van de volle zee in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan.

Het is wenselijk dat de Unie het verdrag in de zeer nabije toekomst ratificeert om blijk te geven van de niet aflatende steun voor de oprichting van deze regionale organisatie voor het visserijbeheer en om de inwerkingtreding van dit verdrag (waarvoor 8 ratificaties vereist zijn, waaronder 3 van kuststaten en 3 van niet-kuststaten) te vergemakkelijken.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk na de goedkeuring ervan door het Europees Parlement aan te nemen.