Toelichting bij COM(2011)117 - Ondertekening van de partnerschapsovereenkomst met Mongolië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 27 juli 2009 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met Mongolië te onderhandelen over een kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking. De onderhandelingen met Mongolië begonnen in januari 2010 in Ulaanbaatar en werden afgesloten in oktober 2010. Beide partijen parafeerden de kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking op 20 december 2010 in Ulaanbaatar na bekrachtiging van de resultaten van de onderhandelingen door de Groep Azië-Oceanië (COASI).

De kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking met Mongolië vervangt het bestaande wettelijke kader van de overeenkomst inzake commerciële en economische samenwerking tussen de Europese Economische Gemeenschap en Mongolië uit 1993.

Deze overeenkomst met Mongolië is een verdere stap naar een grotere politieke en economische betrokkenheid van de EU in Oost-Azië. Zij omvat de gebruikelijke politieke clausules van de EU inzake mensenrechten, massavernietigingswapens, het internationale strafhof, handvuurwapens en lichte wapens, terrorismebestrijding en bevordert bilaterale, regionale en internationale samenwerking. De kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking biedt de basis voor een meer doeltreffend engagement van de EU en haar lidstaten ten bate van Mongolië op het gebied van ontwikkeling, handel en investeringen, justitie, vrijheid en veiligheid. Dit omvat gebieden als samenwerking inzake beginselen, normen en standaarden, grondstoffen, migratie, georganiseerde misdaad en corruptie, industrieel beleid en samenwerking van kleine en middelgrote ondernemingen, toerisme, energie, onderwijs en cultuur, milieu, klimaatverandering en natuurlijke hulpbronnen, landbouw, gezondheid, maatschappelijke organisaties en de modernisering van de staat en het openbaar bestuur.