Toelichting bij COM(2011)124 - Sluiting van de Overeenkomst met de VS inzake het Galileo- en het GPS-navigatiesysteem en verwante toepassingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 30 september 1999 heeft de Raad, op basis van een voorstel van de Commissie van 14 juli 1999, de Commissie gemachtigd onderhandelingen met de Verenigde Staten van Amerika te openen met het oog op de sluiting van een overeenkomst betreffende de ontwikkeling van een civiel wereldwijd navigatiesysteem.

Deze onderhandelingen zijn met succes afgesloten en de Raad heeft bij besluit van 22 juni 2004 toestemming verleend voor de ondertekening van de overeenkomst.

De Overeenkomst inzake de bevordering, de beschikbaarstelling en het gebruik van het Galileo- en het GPS-navigatiesysteem en verwante toepassingen tussen de Verenigde Staten van Amerika, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, is op 26 juni 2004 in Dromoland Castle, Ierland, ondertekend en op 1 november 2008 voorlopig van toepassing geworden.

De ondertekenende lidstaten van de Europese Unie hebben hun respectieve interne procedures in verband met de inwerkingtreding van de overeenkomst voltooid.

Bulgarije en Roemeniƫ zullen overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Republiek Bulgarije en Roemeniƫ en de aanpassing van de Verdragen waarop de Europese Unie is gegrond tot de overeenkomst toetreden door de sluiting van een protocol.

De Raad wordt verzocht het hierna volgende voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van de overeenkomst namens de Europese Unie goed te keuren, na goedkeuring door het Europees Parlement.