Toelichting bij SEC(2007)1005 - Wijziging van Protocol 23 bij de EER-Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen de toezichthoudende instanties (artikel 58) - Ontwerp gemeenschappelijk standpunt van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Het Gemengd Comité van de EER is ermee belast de homogeniteit van de Interne Markt en de rechtszekerheid voor de marktdeelnemers te garanderen. Dit omvat het bevorderen van een consistente en coherente interpretatie van de mededingingsregels.

2. Het Gemengd Comité van de EER dient derhalve zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand besluit tot wijziging van Protocol 23 (Mededinging) bij de EER-Overeenkomst.

3. Het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité biedt de Commissie de gelegenheid de nationale mededingingsinstanties van de EER / EVA-staten en het Toezichthoudend Comité van de EVA op te roepen om samen met de mededingingsinstanties van de lidstaten deel te nemen aan het Europees mededingingsnetwerk (European Competition Network - ECN).

4. Artikel 1, lid 3, onder a), van Verordening (EG) nr. 2894/94 van de Raad houdende bepaalde wijzen van toepassing van de EER-Overeenkomst bepaalt dat met betrekking tot dit soort besluiten van het Gemengd Comité het standpunt van de Gemeenschap door de Raad wordt vastgesteld.

5. Het ontwerp-besluit van het Gemengd Comité van de EER wordt ter goedkeuring aan de Raad voorgelegd. De Commissie hoopt het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Comité van de EER zo spoedig mogelijk na goedkeuring ervan door de Raad uiteen te kunnen zetten.

Ontwerp

BESLUIT VAN HET GEMENGD COMITÉ VAN DE EER

tot wijziging van Protocol 23 bij de EER-Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen de toezichthoudende instanties (artikel 58)

HET GEMENGD COMITÉ VAN DE EER,

Gelet op de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, gewijzigd bij het Protocol tot aanpassing van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, hierna “de Overeenkomst” genoemd, en met name op artikel 98,

Overwegende hetgeen volgt:

Protocol 23 bij de Overeenkomst werd gewijzigd bij Besluit nr. […]/[…] van het Gemengd Comité van de EER van […][1].

Opdat de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA en de EVA-staten kunnen deelnemen aan beleidsdiscussies in het kader van het European Competition Network (ECN), hetgeen ingevolge de artikelen 81 en 82 de uitwisseling van vertrouwelijke informatie impliceert, is er behoefte aan een juridisch kader om de uitwisseling van vertrouwelijke informatie mogelijk te maken die nog niet onder de Overeenkomst valt. In Protocol 23 bij de Overeenkomst wordt derhalve een nieuw artikel 1A opgenomen,

BESLUIT:

Artikel 1

Na artikel 1 van Protocol 23 bij de Overeenkomst wordt het volgende toegevoegd:

“Artikel 1A

In het belang van een homogene uitleg door de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA van de artikelen 53 en 54 van de Overeenkomst en de artikelen 81 en 82 van het Verdrag kan het de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA en de bevoegde instanties van de EVA-staten ook worden toegestaan met het oog op discussies, uitsluitend betreffende kwesties van algemeen beleid, deel te nemen aan bijeenkomsten van het netwerk van overheidsinstanties dat genoemd wordt in overweging 15 van Verordening 1/2003 van de Raad De Toezichthoudende Autoriteit van de EVA, de Commissie van de EG en de bevoegde instanties van de EVA-staten en van de lidstaten van de EG zijn bevoegd alle informatie te verstrekken die met het oog op de discussies in dit netwerk betreffende kwesties van algemeen beleid nodig is. De in dit verband verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor dwangmaatregelen. De genoemde deelneming laat de rechten op deelneming van de EVA-staten en de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA uit hoofde van de EER-Overeenkomst onverlet.”

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op [...], op voorwaarde dat alle in artikel 103, lid 1, van de Overeenkomst bedoelde kennisgevingen aan het Gemengd Comité van de EER hebben plaatsgevonden*.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het EER-gedeelte van en in het EER-supplement bij het Publicatieblad van de Europese Unie .

Gedaan te Brussel, [...].

Voor het Gemengd Comité van de EER

De voorzitter […]

De secretarissen van het Gemengd Comité van de EER […]


* Geen grondwettelijke vereisten aangegeven. Grondwettelijke vereisten aangegeven.