Toelichting bij COM(2011)479 - Wijziging van Verordening (EG) 1967/2006 inzake beheersmaatregelen voor de duurzame exploitatie van visbestanden in de Middellandse Zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) wordt een onderscheid gemaakt tussen op grond van artikel 290, lid 1, VWEU aan de Commissie overgedragen bevoegdheden om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiƫle onderdelen van de wetgevingshandeling ("gedelegeerde handelingen") en op grond van artikel 291, lid 2, VWEU aan de Commissie overgedragen bevoegdheden om eenvormige voorwaarden vast te stellen ter uitvoering van juridisch bindende handelingen van de Unie ("uitvoeringshandelingen").

In verband met de aanpassing van Verordening (EG) nr. 1967/2006 aan de nieuwe regels van het VWEU zijn bepaalde bevoegdheden die bij die verordening aan de Commissie waren verleend, opnieuw verdeeld in gedelegeerde bevoegdheden en uitvoeringsbevoegdheden.

In aansluiting hierop is een ontwerpvoorstel tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1967/2006 uitgewerkt.

Op grond van artikel 290, VWEU draagt de wetgever de taak om niet-essentiƫle onderdelen van die verordening aan te vullen of te wijzigen, over aan de Commissie.

De Commissie kan derhalve gedelegeerde handelingen vaststellen om afwijking te verlenen van sommige bepalingen van die verordening, wanneer expliciet in die mogelijkheid is voorzien en op voorwaarde dat aan de strenge voorwaarden van die verordening is voldaan (artikel 4 en artikel 13). De Commissie krijgt de bevoegdheid om de criteria vast te stellen voor de vaststelling en toewijzing van koerslijnen voor vis aantrekkende voorzieningen (FADs) voor de visserij op goudmakreel in de 25-mijlsbeheerszone rond Malta (artikel 27). De Commissie krijgt eveneens de bevoegdheid om uitvoeringsbepalingen vast te stellen voor verdere technische specificaties van de kenmerken van vistuig (bijlage I, deel B, punt 3, en bijlage II, punt 7) ter aanvulling van de bestaande kenmerken van vistuig. Bovendien stelt de Commissie gedelegeerde handelingen vast ten aanzien van de wijzigingen van de bijlagen bij die verordening.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Het was niet nodig belanghebbende partijen te raadplegen of een effectbeoordeling uit te voeren.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregelen



Specificatie van gedelegeerde bevoegdheden van de Commissie in Verordening (EG) nr. 1967/2006 van de Raad en vaststelling van de desbetreffende goedkeuringsprocedure voor deze handelingen.

Rechtsgrondslag



Artikel 43, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

Evenredigheidsbeginsel



Het betreft een voorstel tot wijziging van maatregelen die reeds bestaan in Verordening (EG) nr. 1967/2006, zodat er geen problemen ten aanzien van het evenredigheidsbeginsel zullen ontstaan.

Keuze van het instrument



Het voorgestelde instrument: een verordening van het Europees Parlement en de Raad.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: een verordening moet worden gewijzigd bij een verordening.

3.

Gevolgen voor de begroting



De voorgestelde maatregel brengt geen extra uitgaven voor de Unie mee.