Toelichting bij COM(2008)239 - Ontwikkeling van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) - Voortgangsverslag juli-december 2007 (SEC(2008) 552)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52008DC0239

Verslag van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement over de ontwikkeling van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) - Voortgangsverslag juli–december 2007 (SEC(2008) 552) /* COM/2008/0239 def. */


[afbeelding - zie origineel document] COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

Brussel, 7.5.2008

COM(2008) 239 definitief

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

over de ontwikkeling van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) Voortgangsverslag juli–december 2007 (SEC(2008) 552)

1.

Inleiding



In dit voortgangsverslag wordt beschreven wat de Commissie gedurende de tweede helft van 2007 heeft gedaan op het gebied van de ontwikkeling van SIS II. Dit verslag wordt aan de Raad en het Europees Parlement voorgelegd overeenkomstig artikel 6 van Verordening (EG) nr. 2424/2001 van de Raad van 6 december 2001 betreffende de ontwikkeling van een Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II).

2. BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN IN DE VERSLAGPERIODE

2.1. Installeren en testen van het netwerk

Het SIS II-project omvat de aanleg van een wide area-communicatienetwerk dat voldoet aan bepaalde eisen betreffende beschikbaarheid, beveiliging, geografische dekking en dienstverleningsniveau. Alle nationale en centrale systemen staan met dit netwerk in verbinding. De hoofdsystemen en de overgrote meerderheid van de back-upsystemen van de lidstaten zijn sinds november 2007 op het s-Testa-netwerk aangesloten.

2.2. Centraal SIS II

Er zijn tests van de systeemoplossingen (System Solution Tests – SST) uitgevoerd om te controleren of het centrale SIS II, zoals dat op de centrale locaties is geïmplementeerd, aan de technische specificaties voldoet.

2.3. Voorbereidingen voor migratie en integratie

In 2006 is in samenwerking met deskundigen van de lidstaten een plan opgezet voor de migratie van SIS 1+ naar SIS II. Nu het SISone4all-project is afgerond, is het aantal betrokken lidstaten vergroot, waardoor ook het beheer van de migratie complexer is geworden. Binnen het SIS II-comité is een werkgroep Migratie opgericht, die concrete voorstellen moet uitwerken voor een algemene, samenhangende strategie en een overkoepelend plan moet opstellen voor de tijdige voorbereiding en uitvoering van de migratie van SIS 1+ naar SIS II. Ook het opstellen van een risicoanalyse en een noodplan behoort tot de taken van de werkgroep.

3. CONCLUSIES

De eerste fase van het testen van het centrale SIS II is afgerond. In deze fase zijn de systemen van de lidstaten nog buiten beschouwing gebleven. De lidstaten zijn nu begonnen hun eigen nationale systemen te testen. Ondanks aanvankelijke problemen waardoor de planningmarges van het algemene tijdschema voor het project wat zijn opgeschoven, is er nu een stabiel netwerk tussen de lidstaten en de twee locaties waar het centrale SIS II is ondergebracht. Het project heeft echter het afgelopen halfjaar enige tegenslag ondervonden: het negatieve advies van het regelgevende SIS II-comité over het ontwerp voor de beschikking en het besluit over het testen van SIS II, de problemen in verband met de migratie en de duur van de algemene tests. Van de resultaten van de lopende besprekingen hierover hangt af in hoeverre de algemene planning hiervan gevolgen zal ondervinden.