Toelichting bij COM(2011)600 - Uitvoering van de bilaterale vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme voor bananen in de handelsovereenkomst met Colombia en Peru

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Dit voorstel betreft de omzetting in het recht van de Europese Unie van de vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme in de handelsovereenkomst met Colombia en Peru.

Algemene context



Op 19 januari 2009 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om onderhandelingen te openen met de lidstaten van de Andesgemeenschap, die hebben geleid tot een handelsovereenkomst met Colombia en Peru. De overeenkomst is op 23 maart 2011 geparafeerd.

De overeenkomst omvat een bilaterale vrijwaringsclausule die voorziet in de mogelijkheid om het meestbegunstigingsdouanerecht opnieuw in te voeren wanneer de invoer door de liberalisering van de handel in dermate toegenomen hoeveelheden en onder zodanige voorwaarden plaatsvindt dat de bedrijfstak van de Unie die een soortgelijk of rechtstreeks concurrerend product vervaardigt ernstige schade ondervindt (of dreigt te ondervinden).

De overeenkomst omvat voorts ook een stabilisatiemechanisme voor bananen dat toelaat dat het preferentiƫle douanerecht tot 1 januari 2020 wordt geschorst wanneer een bepaald jaarlijks invoervolume wordt bereikt.

Om operationeel te zijn, moeten de vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme in de wetgeving van de Europese Unie worden omgezet en moeten de procedurele aspecten van hun toepassing en de rechten van de belanghebbenden worden gespecificeerd.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Dit voorstel voor een uitvoeringsverordening is rechtstreeks afgeleid van de tekst van de met Colombia en Peru gesloten overeenkomst. Bijgevolg is geen afzonderlijke raadpleging van de belanghebbende partijen of een effectbeoordeling nodig. Het is grotendeels gebaseerd op bestaande uitvoeringsverordeningen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Het bijgevoegde voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad is het rechtsinstrument voor de uitvoering van de vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme van de handelsovereenkomst tussen de EU en Colombia en Peru.

Rechtsgrondslag



Artikel 207, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.