Toelichting bij COM(2011)836 - EU-standpunt inzake het meerjarig financieel kader voor de periode 2014-2020 van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000[1], voorziet in de goedkeuring van financiƫle protocollen voor elke periode van vijf jaar.

Het meerjarig financieel kader voor de periode 2008-2013 vormt bijlage I ter bij die Overeenkomst.

Voor het meerjarig financieel kader na 2013 presenteerde de Commissie in haar mededeling 'Een begroting voor Europa 2020'[2] de totale som (30,3187 miljard euro in prijzen van 2011, d.w.z. 34,2756 miljard euro in lopende prijzen) die is voorgesteld voor het elfde EOF voor samenwerking met de ACS-landen en de landen en gebieden overzee (LGO).

De Commissie presenteert een mededeling waarin de voornaamste elementen worden beschreven die een plaats kunnen vinden in het Intern Akkoord voor het elfde Europees Ontwikkelingsfonds, voor de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2020[3].

Bijlage I bij de Overeenkomst van Cotonou dient ook dienovereenkomstig te worden aangevuld met een aanvullend protocol voor het meerjarig financieel kader voor 2014-2020. De Commissie stelt bijgevolg een nieuwe bijlage I quater voor die moet worden ingevoegd in de Overeenkomst van Cotonou (het meerjarig financieel kader voor 2014-2020).

De structuur van het meerjarig financieel kader dat voor 2014-2020 wordt voorgesteld, en het aandeel van de verschillende EOF-instrumenten komen in grote lijnen overeen met die van het tiende EOF, met uitzondering van de investeringsfaciliteit die zal worden gefinancierd met middelen die terugvloeien uit de investeringsfaciliteiten van het negende en tiende EOF. De Europese Commissie verwacht dat tussen de Europese Unie en haar lidstaten overeenstemming zal worden bereikt over de vaststelling van het financieringsmechanisme (het elfde Europees Ontwikkelingsfonds), de precieze te bestrijken periode (2014-2020), en het bedrag van de middelen die aan dat mechanisme moeten worden toegewezen voor de tenuitvoerlegging van het ACS-EU-partnerschap, en dat de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten zullen instemmen met een Intern Akkoord voor het elfde Europees Ontwikkelingsfonds.