Toelichting bij COM(2012)43 - Standpunt EU in het Gemengd Comité van de EER betreffende een wijziging van bijlage XIII (Vervoer)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Om de rechtszekerheid en homogeniteit van de interne markt te waarborgen, moet het Gemengd Comité van de EER alle relevante EU-wetgeving zo spoedig mogelijk na de vaststelling ervan in de EER-overeenkomst opnemen.

1.

Uitkomst van de raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER (dat aan het voorstel voor een besluit van de Raad is gehecht) wijzigt bijlage XIII bij de EER-overeenkomst door toevoeging van recente EU-wetgeving op het gebied van vervoer. Dit betreft de volgende wetgeving:

a) Verordening (EG) nr. 1071/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels betreffende de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan om het beroep van wegvervoerondernemer uit te oefenen;

b) Verordening (EG) nr. 1072/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor toegang tot de markt voor internationaal goederenvervoer over de weg (herschikking); en

c) Verordening (EG) nr. 1073/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor toegang tot de internationale markt voor touringcar- en autobusdiensten.

Deze verordeningen moeten in de EER-overeenkomst worden opgenomen.

Voor de tenuitvoerlegging ervan worden verschillende aanpassingen voorgesteld, bijvoorbeeld inzake de wederzijdse erkenning van getuigschriften en vergunningen, waarvoor modelformulieren in de bijlage bij het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER zijn opgenomen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



In artikel 1, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2894/94 van de Raad houdende bepaalde wijzen van toepassing van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte wordt bepaald dat de Raad voor dit soort besluiten het standpunt van de Unie vaststelt, op voorstel van de Commissie.

Het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER wordt door de Commissie als het standpunt van de Unie ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad. De Commissie hoopt dit standpunt zo spoedig mogelijk in het Gemengd Comité van de EER te kunnen uiteenzetten.