Toelichting bij JOIN(2012)4 - Wijziging van bepaalde specifieke beperkende maatregelen tegen sommige natuurlijke personen of rechtspersonen, entiteiten of lichamen, in het licht van de situatie in Somalië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Bij Verordening (EU) nr. 356/2010 van de Raad van 26 april 2010 tot vaststelling van bepaalde specifieke beperkende maatregelen tegen sommige natuurlijke personen of rechtspersonen, entiteiten of lichamen, in het licht van de situatie in Somalië[1] worden beperkende maatregelen vastgesteld tegen de personen, entiteiten en lichamen die zijn opgesomd in de bijlage I bij die verordening, volgens de bepalingen van Resolutie 1844 (2008) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Op 22 februari 2012 keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Resolutie 2036 (2012) goed, waarin (in punt 23) wordt vastgesteld dat de uitvoer van houtskool uit Somalië een bedreiging kan vormen voor de vrede, veiligheid en stabiliteit van Somalië, en waarbij wordt besloten dat het Sanctiecomité dat is opgericht bij de Resoluties 751 (1992) en 1907 (2009), personen en entiteiten die bij deze handel zijn betrokken, kan aanwijzen als zijnde onderworpen aan de gerichte maatregelen van Resolutie 1844.

De Raad heeft een politiek akkoord bereikt over de vaststelling van een nieuw GBVB-besluit tot wijziging van Besluit 2010/231/GBVB, onder meer teneinde in de Unie beperkende maatregelen vast te stellen tegen personen en entiteiten die volgens het Sanctiecomité bij deze handel zijn betrokken.

Deze maatregel valt onder het toepassingsgebied van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en derhalve is regelgeving op het niveau van de Unie noodzakelijk voor de tenuitvoerlegging ervan, met name ook om de uniforme toepassing ervan in alle lidstaten te verzekeren.

Voorts wordt in Resolutie 2002 (2011) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties duidelijkheid verschaft omtrent de vrijstelling, waarin reeds is voorzien bij Verordening (EU) nr. 356/2010, op grond waarvan tegoeden, andere financiële activa of economische middelen beschikbaar kunnen worden gesteld die nodig zijn voor de tijdige verstrekking van spoedeisende humanitaire hulp in Somalië door de Verenigde Naties of gespecialiseerde agentschappen of programma’s daarvan, humanitaire organisaties met waarnemersstatus in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die humanitaire hulp verstrekken, of hun uitvoeringspartners. Die verduidelijking dient in de verordening te worden opgenomen.

Verordening (EU) nr. 356/2010 van de Raad dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd,