Toelichting bij JOIN(2012)5 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 147/2003 betreffende een aantal beperkende maatregelen ten aanzien van Somalië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Bij Verordening (EG) nr. 147/2003 van de Raad betreffende een aantal beperkende maatregelen ten aanzien van Somalië[1] wordt een algemeen verbod ingesteld op het verstrekken van technisch advies, bijstand, opleiding, financiering en financiële bijstand in verband met militaire activiteiten aan personen, entiteiten of lichamen in Somalië.

Op 22 februari 2012 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Resolutie 2036 (2012) aangenomen, in punt 22 waarvan de staten worden opgeroepen maatregelen te nemen om de directe of indirecte invoer van houtskool uit Somalië te voorkomen.

De Raad is tot een politiek akkoord gekomen over de vaststelling van een nieuw besluit van de Raad tot wijziging van Besluit 2010/231/GBVB, waarin wordt voorzien in een verbod op de directe of indirecte invoer in de Unie van houtskool uit Somalië.

Deze maatregel valt onder het toepassingsgebied van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en derhalve is regelgeving op het niveau van de Unie noodzakelijk voor de tenuitvoerlegging ervan, met name om te garanderen dat hij in alle lidstaten uniform door de marktdeelnemers wordt toegepast.

Verordening (EG) nr. 147/2003 van de Raad moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.