Toelichting bij COM(2012)146 - Aanwijzing van de Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2016 in Spanje en Polen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Besluit nr. 1622/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 2006 tot vaststelling van een communautaire actie voor het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' voor de periode 2007 tot 2019[1] legt de procedure vast voor de aanwijzing van de Culturele Hoofdsteden van Europa. Overeenkomstig artikel 2 van dat besluit zullen met ingang van 2009 telkens twee steden in twee verschillende lidstaten als Culturele Hoofdsteden van Europa worden aangewezen in de chronologische volgorde die is vastgesteld in de bijlage bij het besluit. In 2016 zijn Spanje en Polen aan de beurt om als gastheer voor het evenement op te treden.

Voor de voordracht van Culturele Hoofdsteden van Europa voor 2016 en daarna moet de volgende procedure worden gevolgd.

Elk van de betrokken lidstaten publiceert uiterlijk zes jaar voor het evenement een oproep tot het indienen van kandidaturen. Een jury bestaande uit 13 onafhankelijke deskundigen in de culturele sector wordt uiterlijk vijf jaar voor het evenement voor een preselectievergadering bijeengeroepen. De jury evalueert de ontvangen kandidaturen aan de hand van de in artikel 4 van Besluit nr. 1622/2006/EG vastgestelde criteria en stelt een shortlist op van kandidaat-steden, die verder in aanmerking moeten worden genomen nadat zij hun kandidatuur hebben aangevuld.

Elk van de betrokken lidstaten roept negen maanden na de preselectievergadering de jury bijeen voor de definitieve selectie. Na een grondige evaluatie van de gepreselecteerde steden op basis van de voor het evenement vastgestelde criteria beveelt de jury in elke betrokken lidstaat één stad aan voor de titel.

Beide lidstaten dragen elk uiterlijk vier jaar voor het begin van het evenement op grond van deze aanbevelingen een stad als Culturele Hoofdstad van Europa voor en zij stellen het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en het Comité van de Regio's daarvan in kennis.

Het Europees Parlement kan uiterlijk drie maanden na ontvangst van de voordrachten een advies aan de Commissie doen toekomen.

Op grond van een aanbeveling van de Commissie wijst de Raad officieel de steden in kwestie aan voor het jaar waarvoor zij zijn voorgedragen.

Na de twee bovenbeschreven selectierondes heeft de jury in haar verslagen van juni 2011 Donostia-San Sebastián (Spanje) en Wrocław (Polen) aanbevolen als gastheersteden voor het evenement in 2016. Beide lidstaten hebben het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en het Comité van de Regio's tegen het najaar 2011 van deze voordrachten in kennis gesteld.

Het Europees Parlement heeft de Commissie eind december 2011 een gunstig advies doen toekomen.

Bijgevolg dient de Commissie overeenkomstig artikel 9, lid 3, van Besluit nr. 1622/2006/EG bij de Raad de bijgevoegde aanbeveling in voor de officiële aanwijzing van respectievelijk Donostia-San Sebastián en Wrocław voor het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' in 2016.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

tot aanwijzing van de Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2016 in Spanje en Polen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Besluit nr. 1622/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 2006 tot vaststelling van een communautaire actie voor het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' voor de periode 2007 tot 2019[2], en met name artikel 9, lid 3,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie van ----------------- 2012,

Gezien de verslagen van de jury van juni 2011 over de selectieprocedure van de Culturele Hoofdsteden van Europa in Spanje en Polen,

Overwegende hetgeen volgt:

Aan de in artikel 4 van Besluit nr. 1622/2006/EG bedoelde criteria is volledig voldaan,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Donostia-San Sebastián en Wrocław worden aangewezen als 'Culturele Hoofdsteden van Europa 2016' in Spanje en Polen.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel,

                                                                       Voor de Raad

                                                                       De voorzitter

[1]               PB L 304 van 3.11.2006, blz. 1.

[2]               PB L 304 van 3.11.2006, blz. 1.