Toelichting bij COM(2012)160 - Globaliseringsfonds EGF/2012/000 TA 2012 - technische bijstand op initiatief van de Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Krachtens punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer[1] mag uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) door middel van een flexibiliteitsmechanisme een jaarlijks maximumbedrag van 500 miljoen EUR boven het maximum van de betrokken rubrieken van het financieel kader beschikbaar worden gesteld.

De regels die van toepassing zijn op de bijdragen uit het EFG zijn vastgesteld in Verordening (EG) nr. 1927/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 tot oprichting van een Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering[2].

1.

Samenvatting van de aanvraag en analyse



Belangrijkste gegevens:

EGF-referentienummer                                                                                          EGF/2012/000

Europese Commissie                                                                                       Technische bijstand

Administratieve uitgaven: budget in EUR                                                                        1 120 000

% administratieve uitgaven (maximaal 0,35%)                                                                    0,22 %

Krachtens artikel 8, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1927/2006 kan het gedeelte overeenkomend met 0,35% van het jaarlijks maximumbedrag voor het EFG elk jaar beschikbaar worden gesteld voor technische bijstand op initiatief van de Commissie.

Te financieren technische bijstand en uitsplitsing van de geraamde kosten



1. De bijdrage zal worden gebruikt voor uitgaven genoemd in artikel 8, leden 1 en 4, en artikel 9, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1927/2006, zoals hieronder in detail beschreven.

2. Monitoring: de Commissie zal de gegevens over ontvangen en betaalde aanvragen, alsook over de voorgestelde en geïmplementeerde maatregelen verzamelen, en het 'Statistical Portrait of the EGF' actualiseren en publiceren met informatie tot eind 2012. De kosten worden op 20 000 EUR geraamd.

3. Voorlichting: de EFG-internetsite[3], die de Commissie op het gebied van werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie heeft opgezet en die zij krachtens artikel 9, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1927/2006 onderhoudt, zal regelmatig worden geactualiseerd en uitgebreid. Daarbij zal elk nieuw element in alle EU-talen worden vertaald. De informatiefolders zullen worden gedrukt, en het jaarverslag van het EFG zal worden opgesteld, vertaald, gedrukt en verspreid. De algemene bekendheid en de zichtbaarheid van het EFG zullen worden verbeterd, onder meer door de productie van een video die gebaseerd zal zijn op diverse EFG-dossiers die momenteel worden uitgevoerd of die onlangs zijn afgesloten. Het EFG zal in diverse publicaties van de Commissie en audiovisuele activiteiten aan bod komen. De kosten van al deze activiteiten worden op 200 000 EUR geraamd.

4. Totstandbrenging van een kennisbasis: de Commissie zet haar werkzaamheden voort in verband met de invoering van gestandaardiseerde procedures voor EFG-aanvragen en de verwerking ervan, waardoor het in de toekomst eenvoudiger wordt een aanvraag in te dienen, de aanvragen sneller kunnen worden verwerkt, en verslagen gemakkelijker voor allerlei doeleinden kunnen worden geëxtraheerd. De kosten worden op 60 000 EUR geraamd.

Zij zal een gegevensbank oprichten en rationaliseren die de feiten en cijfers van de EFG-dossiers bevat, waaronder gegevens over werknemers, maatregelen en resultaten. De kosten worden op 60 000 EUR geraamd.

De Commissie zal ook gegevens verzamelen over de tijdspaden van ontslagen in de lidstaten, met name in het kader van Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag[4]; de kosten worden op 60 000 EUR geraamd.

5. Administratieve en technische ondersteuning: de Deskundigengroep van contactpersonen van het EFG, die is samengesteld uit één lid per lidstaat, zal twee vergaderingen houden, waarvan de totale kosten op 70 000 EUR worden geraamd.

6. Daarnaast zal de Commissie de vorming van netwerken en de uitwisseling van succesvolle praktijken tussen de lidstaten organiseren, zodat deelnemers met ervaring bij de uitvoering van EFG‑dossiers van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen adviseren. Deze netwerkactiviteit omvat twee seminars. De totale kosten worden op 250 000 EUR geraamd.

7. Evaluatie: de Commissie zal beginnen met de voorbereiding van de eindevaluatie van het EFG door middel van een contract met een externe consultant voor de evaluatie van de EFG-dossiers die de volgende twee jaar zullen worden gesloten, waarbij speciale aandacht zal worden besteed aan beheerssystemen, deelnemers aan de maatregelen en resultaten. De kosten voor het eerste jaar van deze voorbereidende evaluatie worden geraamd op 400 000 EUR, welk bedrag betrekking heeft op circa 32 dossiers die moeten worden geëvalueerd zodra de Commissie de eindverslagen heeft ontvangen.

Vormen van technische bijstand| Geraamd aantal| Geraamde kosten per vorm van technische bijstand (in EUR)| Totale kosten (in EUR)

Monitoring| 20 20 000

Voorlichtingsactiviteiten| Diverse| Diverse| 200 000

Oprichting van een kennisbasis| 60 180 000

Administratieve en technische ondersteuning: vergaderingen van de Deskundigengroep van contactpersonen van het EFG| 35 70 000

Administratieve en technische ondersteuning: netwerking betreffende de uitvoering van het EFG| Diverse| Diverse| 250 000

Evaluatie: voorbereidende case studies| 12 400 000

Totale geraamde kosten|| 1 120 000

Financiering



8. Voor het EGF is een totaal jaarlijks budget van 500 miljoen EUR beschikbaar. Krachtens artikel 8, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1927/2006 kan 0,35 % van dit bedrag (namelijk 1 750 000 EUR) elk jaar gebruikt worden voor technische bijstand op initiatief van de Commissie. Momenteel blijft het volledige bedrag voor 2012 beschikbaar; er is nog niets toegewezen voor technische bijstand.

9. Voor technische bijstand op initiatief van de Commissie in 2012 wordt een bijdrage van 1 120 000 EUR voorgesteld. Na de beschikbaarstelling van dit bedrag blijft nog 630 000 EUR over voor eventuele andere behoeften later dit jaar.

10. Gezien het beschikbare maximumbedrag aan bijdragen uit het EFG ingevolge artikel 8, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1927/2006, alsook de mogelijkheden tot herschikking van de kredieten, stelt de Commissie voor om uit het EFG het hierboven vermelde totale bedrag beschikbaar te stellen, dat zal worden toegewezen in het kader van rubriek 1a van het financiële kader.

11. Met haar voorstel om middelen uit het EFG beschikbaar te stellen, leidt de Commissie de vereenvoudigde trialoogprocedure in, zoals voorgeschreven in punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006, om van de twee takken van de begrotingsautoriteit de instemming te verkrijgen betreffende de noodzaak van het fonds gebruik te maken en betreffende het vereiste bedrag. De Commissie verzoekt de eerste tak van de begrotingsautoriteit die op het passende politieke niveau overeenstemming bereikt over het ontwerp-voorstel voor een beschikbaarstelling uit het fonds, de andere tak en de Commissie van zijn voornemens op de hoogte te brengen. Indien één van de twee takken van de begrotingsautoriteit het niet met het voorstel eens is, wordt een formele trialoogvergadering bijeengeroepen.

12. De Commissie zal apart een verzoek tot overschrijving indienen teneinde specifieke vastleggingskredieten in de begroting voor 2012 op te nemen, zoals voorgeschreven in punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006.

Herkomst van de betalingskredieten



13. Kredieten uit het EFG-begrotingsonderdeel zullen worden gebruikt ter dekking van het voor technische bijstand benodigde bedrag van 1 120 000 EUR.